Condemnat per genocidi

Mor Nuon Chea, el número 2 dels Khmers Rojos cambodjans

Uns 1,7 milions de persones van morir per les purgues, la fam i el maltractament durant aquest règim maoista (1975-1979)

FILE PHOTO: A frail Nuon Chea, the late Pol Pot’s brother number two, arrives at a Phnom Penh hotel after meeting with Cambodia’s Prime Minister Hun Sen December 29, 1998.  REUTERS/File Photo

FILE PHOTO: A frail Nuon Chea, the late Pol Pot’s brother number two, arrives at a Phnom Penh hotel after meeting with Cambodia’s Prime Minister Hun Sen December 29, 1998. REUTERS/File Photo / STRINGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Nuon Chea, el germà número 2 del règim dels Khmers Rojos condemnat per genocidi i altres crims a Cambodja, va morir aquest diumenge en un hospital de Phnom Penh, on era tractat de diverses malalties, van informar fonts oficials.

"Podem confirmar que l’acusat Nuon Chea, de 93 anys, ha mort aquesta tarda a l’hospital de l’Amistat Khmer-Soviètica", va indicar en un comunicat Neth Pheaktra, portaveu del tribunal internacional afavorit per l’ONU que jutja els crims dels Khmers Rojos. "La família de Noun Chea n’ha sigut informada", va afegir Neth Pheaktra.

Uns 1,7 milions de persones van morir a causa de les purgues, la fam i el maltractament durant el règim maoista dels Khmers Rojos (1975-1979), liderat pel germà número u Pol Pot i Nuon Chea, consideratl’ideòleg de l’organització

El número 2, que va ocupar càrrecs com a sotssecretari del Partit Comunista de Kampuchea i president de l’Assemblea, es va declarar innocent de tots els càrrecs en contra seu en els processos en contra seu en el tribunal internacional afavorit per l’ONU.

Nuon Chea, ingressat a l’hospital des del juliol passat, va ser detingut el setembre del 2007 i va ser condemnat a cadena perpètua el 2014 per crims contra la humanitat, sentència que va ser confirmada dos anys més tard.

El 16 de novembre de l’any passat, l’ideòleg va ser condemnat per genocidi junt amb l’antic cap de l’Estat del règim Khieu Samphan i el tribunal va confirmar la cadena perpètua a tots dos.

Genocidi

La resolució va reconèixer per primera vegada la comissió de genocidi per part dels Khmers Rojos contra les minories vietnamita i la musulmana cham i va declarar els dos acusats culpables d’aquest delicte, si bé va eximir Khieu Samphan en el segon cas per falta de proves concloents sobre la seva intencionalitat. 

El judici contra la cúpula dels Khmers Rojos va començar el 2011 amb dos acusats més, l’exministre d’Afers Exteriors Ieng Sary i la seva dona i exministra d’Assumptes Socials, Ieng Thirith, que van morir el 2013 i el 2015, respectivament.

Pol Pot va morir el 1998 en l’últim bastió de la guerrilla maoista a la selva del nord de Cambodja, presoner dels seus propis correligionaris i mesos abans que aquests acordessin la seva dissolució amb el govern de Phnom Penh.

Notícies relacionades

El tribunal, en marxa des del 2006 després d’una llarga negociació entre l’ONU i el Govern, ha rebut crítiques per la durada del procés, el seu elevat cost (300 milions de dòlars) i les interferències polítiques del govern cambodjà.

La primera sentència es va emetre el juliol del 2010 contra Kaing Guek Eav, àlies ‘Duch’, a qui es va imposar una condemna de 35 anys, elevada en apel·lació a cadena perpètua per la seva responsabilitat en la tortura i mort de més de 12.000 persones a la presó S-21

Temes:

Cambodja