JUDICI A CAMBODJA

Condemnat a 35 anys el cap torturador dels Khmers Rojos

Kaing Guek Eav, Duch, és el primer alt càrrec del règim de Pol Pot jutjat per un tribunal internacional

Kaing Guek Eav, després de rebre la sentència per crims de guerra a Phnom Penh (Cambodja).

Kaing Guek Eav, després de rebre la sentència per crims de guerra a Phnom Penh (Cambodja). / ---- (EFE)

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES

El cap torturador de l'antic règim del Khmer Roig, Kaing Guek Eav, ha estat condemnat avui a 35 anys de presó pel tribunal internacional per al genocidi de Cambodja, després de ser declarat culpable de crims contra la humanitat.

Kaing Guek Eav, conegut com aDuch,és el primer dels cinc antics destacats càrrecs condemnats per la seva implicació en les atrocitats comeses durant el règim de Pol Pot, que va causar la mort d'almenys 1,7 milions de persones.

La Fiscalia de les Cambres Extraordinàries dels Tribunals de Cambodja, denominació oficial de l'òrgan judicial auspiciat per les Nacions Unides, havia demanat 40 anys de presó per a Duch, la màxima pena prevista per la legislació cambodjana. La defensa va reclamar l'absolució del seu client per qüestionar que el tribunal tingués "jurisdicció" per processar-lo. El tribunal va redimir cinc anys de pena al considerar que l'excap de la presó de Tuol Sleng o la S-21, detingut el 1999 i acusat formalment el juliol del 2007, va estar empresonat de forma il·legal i va cooperar amb la justícia, i per això haurà de complir 19 anys més de presó després d'haver passat ja 11 anys empresonat.

Amb Duch dret i aparentment inquiet, la sentència va ser donada a conèixer després de llegir durant més d'una hora la sèrie de conclusions a què van arribar els jutges, que han analitzat el cas durant tres anys. Per alguns supervivents, la condemna es queda curta i Duch havia d'haver rebut una pena de presó perpètua.

Política d'extermini

"Totes les persones detingudes a S-21 tenien el destí de ser executades d'acord amb la política dictada pel Partit Comunista de Kamputxea per aixafar els enemics", va dir Nil Nonn, el jutge que va presidir la vista.

Entre 14.000 i 16.000 persones, entre elles uns 2.000 nens, van passar per la presó de Tuol Sleng --que dirigia Duch-- per ser interrogades i torturades abans de ser assassinades als camps d'extermini de Choeung Ek, a 15 quilòmetres de Phnom Penh, la capital.

Notícies relacionades

Duch, de 67 anys, és l'únic dels cinc acusats que ha expressat remordiment i ha demanat perdó als supervivents. Esperen el seu torn per ser jutjats: Khieu Samphan, expresident de la República Democràtica de Kamputxea; Nuon Chea, "germà número dos" i ideòleg de l'organització; Ieng Sary, exministre d'Exteriors; i la seva dona, Ieng Thirit, extitular d'Afers Socials. 

Pol Pot, el "germà número u" i màxim dirigent del Khmer Roig, va morir a la jungla cambodjana l'abril de 1998.