Armes de foc als EUA

Almenys 20 morts i 26 ferits en un tiroteig en un centre comercial a Texas

El sospitós en custòdia és Patrick Crusius, un jove blanc de 21 anys

S'estudia si va escriure un manifest supremacista contra «la invasió d'hispans»

zentauroepp49316873 armed policemen gather next to an fbi armoured vehicle next 190803210452

zentauroepp49316873 armed policemen gather next to an fbi armoured vehicle next 190803210452 / JOEL ANGEL JUAREZ

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La violència d’armes de foc és una xacra que no s’atura als Estats Units i aquest dissabte sembla haver-se combinat amb un altre fenomen en auge, la propagació de l’odi supremacista blanc, en un altretiroteigletal. Aquesta vegada ha sigut en un centre comercial a El Paso, localitat fronterera de Texas de forta població hispana, on un jove blanc de 21 anys, que està en custòdia després d’haver-se entregat, ha provocat una matança amb un rifle que s’ha cobrat la vida d’almenys 20 persones i ha deixat 26 ferits segons ha confirmat el governador, Greg Abott.

El tiroteig va començar abans de les 11 del matí, quan el Walmart a l’àrea del centre comercial Cielo Vista estava de gom a gom, amb entre 1.000 i 3.000 persones, moltes d’elles famílies amb nens que feien les compres preparatòries per a l’inici del curs escolar, que comença en deu dies a la ciutat de 680.000 habitants fronterera amb Ciutat Juárez.

Les imatges de les càmeres de seguretat van gravar l’atacant entrant l’establiment, amb un rifle i uns voluminosos protectors a les orelles, a les 10.39 del matí. Ja havia disparat trets a l’aparcament, com confirmen vídeos gravats per testimonis, i després va fer el seu recorregut assassí dins de la botiga sembrant el pànic.  La policia va arribar a les 10.45.   

Manifest d’odi

L’arrestat ha sigut identificat per les autoritats com Patrick Crusius, un jove d’Allen, un suburbi de Dallas situat a uns 1.000 quilòmetres d’El Paso. I les autoritats proven de ratificar si és l’autor d’un manifest xenòfob penjat al fòrum d’internet 8chan poc abans del tiroteig. “L’atac en aquest moment està connectat a un crim d’odi i l’FBI l’investigarà amb altres autoritats”, ha dit Greg Allen, cap de policia d’El Paso, que ha confirmat l’existència del manifest, però que després ha aclarit que encara s’estava intentant determinar l’autoria de Crusius.

El text, segons l’ha descrit ‘The New York Times’, es titula ‘La veritat inconvenient’ i va ser penjat 20 minuts abans que comencés el tiroteig. En 2.300 paraules explica que “aquest atac és resposta a la invasió hispana de Texas”, mostra el recolzament a l’autor de la matança el març de 51 persones a les dues mesquites de Christchurch, a Nova Zelanda, que també va deixar un manifest, i alerta que la població blanca està sent reemplaçada per estrangers. 

“Els hispans prendran elcontrol del govern local i estatal de la meva adorada Texas, canviant la política perquè s’adapti millor a les seves necessitats”, diu el text, que culpa tant demòcrates com republicans que els EUA s’estiguin “podrint des de dins” i denuncia que “la forta població hispana de Texas ens farà un bastió demòcrata”.  “Si podem desfer-nos de prou persones el nostre estil de vida pot ser més sostenible”, diu també.

El president dels Estats Units, Donald Trump , que des que va ser candidat ha demonitzat els immigrants, ha fet de la línia dura amb la immigració un dels eixos del seu mandat i al febrer va protagonitzar un míting a El Paso en què va arengar les masses amb aquest missatge de criminalització a la nit va penjar un missatge a Twitter qualificant la tragèdia d’“acte de covardia” i condemnant l’“acte odiós”. “No hi ha raons o excuses que justifiquin matar gent innocent”, va escriure el mandatari. 

Notícies relacionades

En el manifest, segons el Times, l’autor assegura que les seves opinions sobre automatització de treball, immigració i la resta “precedeixen Trump i la seva campanya per la presidència”. Però alguns polítics han assenyalat a l’intensificat clima d’enfrontament al país com un element ineludible per mirar aquesta matança. “La narrativa del manifest està alimentada pel racisme, l’odi i la divisió”, ha dit a ‘The Washington Post’ Verónica Escobar, la congressista demòcrata que representa El Paso en el Congrés. “Ens diu alguna cosa sobre l’odi i l’animositat que hi ha a la nació”, reflexionava a ‘The New York Times’ José Rodríguez, un senador estatal. “I sempre sembla que són alguns joves els que irracionalment tenen aquesta visió distorsionada del que està passant al país”.

El tiroteig d’aquest dissabte és el més letal als EUA des del novembre del 2017 i l’últim recordatori de la força letal de les armes de foc, per les quals cada dia moren 100 persones als EUA i unes altres 200 resulten ferides segons dades de la Campanya Brady. Si s’acaba ratificant l’autoria de Crusius del manifest també es confirmaràl’auge de l’extremisme supremacista blanc, un fenomen global també en propagació als EUA. Al juliol el director de l’FBI, Christopher Wray, va informar que en els nou mesos anteriors s’havien fet 100 arrestos per “terrorisme nacional”, pràcticament el mateix número que el vinculat a estrangers.