AL NORD D'ANGLATERRA

La ruptura d'una presa amenaça 1.500 persones al Regne Unit

Els serveis d'emergència intenten treure aigua per evitar inundacions en tromba

undefined49304118 a chinook helicopter drops sand bags at a dam after a nearby190802164459

undefined49304118 a chinook helicopter drops sand bags at a dam after a nearby190802164459 / PHIL NOBLE

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats britàniques continuen aquest divendres treballant per evitar la ruptura d’una presa situada a prop de la localitat de Whaley Bridge (nord d’Anglaterra), de la qual s’han evacuat unes 1.500 persones pel temor d’inundacions.

Segons fonts oficials, els serveis d’emergència estan intentant drenar tanta aigua com sigui possible i un helicòpter de la Reial Força Aèria britànica (RAF) està cobrint les vores amb una barreja de construcció, com grava, sorra i formigó, per frenar el desbordament.

Les autoritats van donar aquest dijous la veu d’alarma, després de detectar problemes estructurals a la presa Toddbrook, amb capacitat per a 1,36 milions de metres cúbics d’aigua, i van evacuar gran part dels residents d’aquesta zona del comtat de Derbyshire.

Algunes parets de la presa es van ensorrar com a conseqüència de les fortes pluges registrades aquesta setmana a la zona, cosa que també va augmentar fins a nivells perillosos la seva capacitat.

Risc d’ensorrament

La policia del comtat, l’Agència britànica de Medi Ambient i l’Autoritat de Canals i Rius han advertit que hi ha "un risc real" que la instal·lació s’esfondri.

"La situació és crítica", va declarar a la cadena BBC Julie Sharman, de Canals i Rius, que, no obstant, va destacar que l’operació de drenatge ja ha reduït en 20 centímetres el nivell de l’aigua.

Els experts confien a rebaixar encara més el nivell de la presa per reduir la pressió sobre les parets i començar les feines de reparació.

Mentrestant, unes 1.500 persones continuen des d’aquest dijous fora de casa, acollides en cases de familiars, esglésies, pubs o hotels locals, negocis que, en molts casos, han ofert allotjament gratis als afectats.

Pluges torrencials

"Els meus pensaments estan amb aquells que han hagut de deixar les seves cases i amb tots els afectats a #WhaleyBridge. Els serveis d’emergència, enginyers i la RAF estan treballant sense parar per arreglar la presa", va escriure en el seu compte de Twitter el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Notícies relacionades

Un resident de Whaley Bridge, Eric Baker, ha advertit avui que la ruptura definitiva de la instal·lació "podria causar una catàstrofe inimaginable".

"Vam veure que queia pluja a un ritme esgarrifós dimecres i el parc es va inundar, però no va ser fins dijous quan la gent que els cuida es va començar a preocupar. Després, ahir, la presa va començar a esfondrar-se i el despreniment de blocs va fer un soroll enorme", va relatar Baker