La ultradreta al Brasil

El 'reality show' dels Bolsonaro

Els fills del president del Brasil tenen una presència gairebé permanent en els mitjans de comunicació pel seu protagonisme polític

gdjjdj

gdjjdj

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La cantant Rihanna acaba de declarar-se fan de ‘Mexican Dynasties’, el‘reality show’ que té com a protagonistes integrants de tres reconegudes famílies d’aquest país: Bessudo, Allende i Madrazo. Als EUA solen ubicar el programa del canal Bravo per sobre del que realitza el clan Kardashian. A hores d’ara no falten al Brasil els que es pregunten quan es llançarà un cicle similar amb els Bolsonaro com a figures estel·lars. No només perquè el president ha escollit els mitjans tradicionals i virtuals com el seu món veritable, sinó pel creixent protagonisme polític dels seus fills. Sempre hi ha una cosa sorprenent que dir o callar sobre el senador Flávio, el diputat federal Eduardo (PSL-SP) i el regidor carioca Carlos. Tots pertanyen al Partit Social Liberal.

Flavio Bolsonaro prefereix per moments els bastidors del Congrés, però no pot romandre en l’anonimat. Dos detinguts per l’assassinat de l’activista carioca Marielle Franco eren persones properes al seu entorn. Eduardo és, no obstant, qui acapara l’atenció de la premsa. En qualitat d’integrant de la Comissió de Relacions Exteriors i Defensa Nacional, ha convertit Veneçuela i les activitats mundials de l’esquerra en les seves obsessions. Així ho va fer saber al vice primer ministre italià, Matteo Salvini, quan es van fondre en una abraçada a Milà. Per damunt de tot, Eduardo és un admirador incondicional de Donald Trump i Olavo de Carvalho, el guru de la ultradreta brasilera que sol rebre’l a la seva casa de Virginia.

Rumb a Washington

El capità retirat vol que Eduardo sigui el seu ambaixador a Washington. Els diplomàtics d’Itamaraty es van posar vermells en privat per temor de sancions. “Vull beneficiar-lo”, s’ha obstinat el president. “Zero tres”, com sol anomenar-lo, està preparat per fer un salt a la diplomàcia. “El defensaré. ¿És competent o no?”.

Notícies relacionades

De vegades Eduardo s’autoretreu la seva loquacitat. “He de mesurar les meves paraules”. En altres oportunitats, és víctima de la seva facilitat de paraula. El diputat va recórrer a Twitter per reivindicar la seva curiosa experiència. “El 2005, mentre estava de vacances a la universitat, vaig treballar al restaurant de pollastre fregit Popeyes Louisiana Kitchen: vaig ser caixer i dependent. Al final del dia, ho netejàvem tot i quedava molt bé. He fregit hamburguesa en el fred Maine que limita amb el Canadà. Vaig veure com és el tracte receptiu dels nord-americans amb els brasilers. Allà vaig pagar els meus comptes i vaig millorar el meu anglès sense gastar diners dels meus pares. Al Brasil, la premsa em menysprea i tergiversa el meu discurs. ¿Quant temps menjarem caviar de merda?”.

Hi va haver mofes a granel en els mitjans després que Eduardo reivindiqués els seus pergamins culinaris. La ministra de Drets Humans, Damares Alves, coneguda per assignar colors rosa i blau a les nenes i nens, respectivament, i per revelar la seva trobada amb Jesucrist al peu d’un arbre de guaiaba després d’haver sigut violada, va sortir a donar-li suport. Per a ella no es tracta d’un cas de nepotisme. “Eduardo és una de les persones més capaces del país”.