El conflicte veneçolà

Una nova apagada deixa a les fosques gran part de Veneçuela

El tall massiu té lloc la vigília d'una manifestació opositora i el Govern ha parlat d'un "atac electromagnètic"

Caracas ha recuperat el servei, segons les autoritats

75e1a20d-8e43-4459-8ae6-39cadf19d0f5-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Una apagada massiva a Veneçuela que ha afectat almenys 12 estats ha tornat a provocar les mateixes situacions de trasbals dels mesos de març i abril. Una vegada més, van deixar de funcionar els telèfons i internet, i el metro es va parar. El ministre de Comunicació i usual portaveu de Nicolás MaduroJorge Rodríguez, ha parlat novament d’un "atac de caràcter electromagnètic".

Segons Rodríguez, l’Estat va activar els mecanismes peratendre les contingènciespel que fa al subministrament d’aigua potable, transport i vigilància. Al seu torn, s’han desplegat "els organismes competents de seguretat pergarantir la pau i la tranquil·litatde tota la població". A través de la plataforma TwitterMaduro ha assenyalat: "El poble sap que la dreta terrorista és la responsable dels atacs al Sistema Elèctric Nacional". Les autoritats han informat aquest matí que l’estratègica Caracas ha recuperat el servei en la seva totalitat.

La memòria dels desastres recents

El març passat, Veneçuela va acumular 11 dies a les fosques després de dues enormes apagades que van paralitzar el país.  Maduro va parlar llavors d’una conjura planejada a Washington. L’Executiu va posar en marxa un racionament elèctric durant gairebé dos mesos que va deixarsense llum 20 de les 24entitats federals 20 hores cada setmana. En alguns estats com araTrujillo (oest) i Zulia (limítrof amb Colòmbia) la falta de llum s’ha convertit en costum.

El Govern, a més, va formar un Estat Major per atendre la crisi i va anunciar la modernització i reestructuració de Corporació Elèctrica Nacional (Corpoelec), l’empresa encarregada de la provisió d’energia. L’enginyer elèctric Henry Tovar, especialista en electricitat, va explicar que el sistema energètic continua empitjorant perquèno hi ha hagut un canvi en el modelen l’administració dels serveis.

Va denunciar que al país no s’ha reparat ni s’ha invertit en l’àrea energètica per recuperar el sistema elèctric nacional, per la qual cosa va afirmar que és probable quetingui lloc una altra apagadageneralitzada. L’oposició assegura que no hi ha sortida a la crisi energètica amb Maduro en el poder. Miguel Lara, un enginyer i expert elèctric proper a Guaidó considera que fins i tot "fets menors deriven en una apagada nacional".

Crítiques de l’oposició

L’oposició ha responsabilitzat el madurisme de la falta de llum. Juan Guaidó, el dirigent parlamentari reconegut pels Estats Units i 54 Governs com a "president interí" va dir a través de les xarxes socials que la foscor és "producte de la corrupció i incapacitat del règim".

Guaidó, que aquest dimarts es proposa encapçalar unanova mobilització a Caracasal complir-se sis mesos de la seva autoproclamació, ha advertit "de lacatàstrofe humanitàrialatent si el règim continua segrestant el poder. Al seu criteri, el Palau de Miraflores ha intentat "amagar la tragèdia amb racionaments a tot el país" però "el fracàs és evident" perquè  "van destruir el sistema elèctric i no tenen respostes".

Tot i que el madurisme i els seus adversaris negocien una sortida consensuada del conflicte històric amb elpatrocini norueci elsuport de la UEi algunspaïsos llatinoamericans, Guaidó ha cridat els veneçolans a sortir al carrer per forçar la sortida de Maduro del poder. "Els veneçolans no ens acostumarem a aquest desastre".

Notícies relacionades

Enmig de la polèmica, els habitants d’Anzoátegui, Aragua, Carabobo, Cojedes, Falcón, Guárico, Lara, Mérida, Miranda, Monagas, Táchira, Sucre, Vargas, Yaracuy i Zulia, afronten dificultats des de l’última apagada.  

Reunió del Grup Lima

Elsministres d’Exteriorsdelspaïsos que integren el Grup de Limas’han citat a Buenos Aires aquest dimarts per redoblar les mesures de pressió política contra Caracas. El fòrum regional, liderat per l’Argentina, elBrasilColòmbia Xile, s’alinea ambWashington desconfia de la possibilitat d’un acord entre Miraflores i l’oposició per evitar una escalada fins i tot més dramàtica del conflicte veneçolà.