TENSIÓ A L'ESTRET D'ORMUZ

Londres convoca un diplomàtic iranià per la captura del petrolier

Teheran admet que l'acció va ser una represàlia contra el Regne Unit

Un barco iranià està retingut a Gibraltar fa dues setmanes

zentauroepp49142552 stena impero190720133914

zentauroepp49142552 stena impero190720133914

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri d’Exteriors britànic va convocar aquest dissabte l’encarregat de negocis de l’Iran a Londres, Mohsen Omidzamani, després de la captura del petrolier 'Stena Impero' a l’estret d’Ormuz, ha confirmat a Efe una portaveu del Foreign Office.

El Govern ha demanat a les embarcacions del Regne Unit que es quedin fora d’Ormuz per un "període provisional", després que el petrolier de bandera britànica fos retingut divendres per l’Iran.

El ministre britànic d’Exteriors, Jeremy Hunt, ha manifestat la seva "preocupació" per aquest incident i ha ressaltat que posa de manifest que Teheran ha triat un "camí perillós" amb el seu comportament "il·legal i desestabilitzador".

La resposta del Govern britànic es produeix després que diversos responsables iranians han reconegut que la captura del petrolier britànic 'Stena Impero' divendres a l’estret d’Ormuz és un acte de represàlia per la retenció a Gibraltar del barco de l’Iran 'Grace 1' des de fa dues setmanes.

Les principals autoritats del país no s’han pronunciat fins ara sobre la captura efectuada per la Guàrdia Revolucionària iraniana, i la versió oficial és que es va deure a una infracció de la normativa de navegació. No obstant, el secretari del poderós Consell de Discerniment de l’Iran, Mohsen Rezai, s’ha mostrat rotund: "No busquem la guerra però no retrocedirem ni un mil·límetre per prendre mesures de represàlia, ja sigui contra Sadam [Hussein], [Donald] Trump o la Reina [britànica]".

En la mateixa línia, el portaveu del Consell de Guardians, Abasali Kadjodai, ha remarcat que "la regla de la represàlia és un concepte reconegut en el dret internacional que s’utilitza davant les mesures il·legals d’un altre país". Per això, considera que la captura de l’'Stena Impero' és "correcta" per fer front a "una guerra econòmica il·legal i a la confiscació de petroliers", amb referència a les sancions nord-americanes contra l’Iran i a la detenció del 'Grace 1' a Gibraltar.

Sospites que l’Iran exporta petroli a Síria

El 'Grace 1' va ser interceptat el 4 de juliol per les sospites que transportava cru a una refineria de Síria –país subjecte a sancions de la Unió Europea– i la seva detenció va ser ahir prorrogada, malgrat que les autoritats iranianes van negar que es dirigís al país àrab.

El líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, va qualificar aquest succés dimarts passat d’"acte de pirateria marítima" i va advertir que el seu país respondria "en el moment apropiat" el Regne Unit.

El pretext d’una col·lisió amb un pesquer

Malgrat que el motiu real de la captura divendres del petrolier britànic és obvi, l’Organització de Ports i Navegació de la província iraniana d’Hormozgan ha informat aquest dissabte que va ser capturat per col·lidir amb un barco pesquer i no respondre a les advertències.

El seu director, Alahmorad Afifipur, ha explicat que s’ha obert una investigació i que mentre duri l’'Stena Impero' estarà al port de Bandar Abas. Afifstipur no descarta que algun dels 23 membres de la tripulació, majoritàriament indis, sigui interrogat per aclarir el cas.

L’'Stena Impero', rumb a l’Aràbia Saudita

Notícies relacionades

L’'Stena Impero', de la naviliera Stena Bulk i de 30.000 tones, havia salpat divendres des dels Emirats Àrabs Units i es dirigia a un port de l’Aràbia Saudita quan va ser capturat.

El ministre d’Exteriors britànic, Jeremy Hunt, va advertir divendres que hi pot haver "greus conseqüències" si la situació no es resol aviat, tot i que va matisar que no està considerant opcions militars.

Temes:

Petroli Iran