TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

L'Iran captura un petrolier britànic i reté un altre durant unes hores

Teheran afirma que el barco britànic ha violat la llei marítima internacional

zentauroepp49023362 oil tanker british heritage sails in the bosphorus  on its w190711114608

zentauroepp49023362 oil tanker british heritage sails in the bosphorus on its w190711114608 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les autoritats de l’Iran han capturat aquest divendres dos petroliers, un de bandera britànica, que circulaven per aigües internacionals per l’estret d’Ormuz, al golf Pèrsic, una ruta de vital importància per al trànsit de cru.  L'Stena Impero', amb 23 tripulants a bord, es dirigia cap a un port a l’Aràbia Saudita, quan ha sigut obligat a posar rumb al nord, cap a les costes iranianes. Segons la Guàrdia Revolucionària, el petrolier ha sigut confiscat, “per no seguir les regulacions marítimes internacionals”. Un segon petrolier, sota bandera de Libèria, però operat pel que sembla pels britànics, també ha sigut capturat i obligat a posar rumb a l’Iran després d’haver passat l’estret d’Ormuz, uns 40 minuts després de la confiscació del primer barco. No obstant, aquest últim barco hauria sigut autoritzat a seguir amb la seva navegació cap al port de destinació.

 Comitè de Seguretat Cobra 

Notícies relacionades

“Estic enormement preocupat per la captura dels dos barcos per les autoritats iranianes”, ha declarat el ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt, que es disposava a participar en una reunió del Comitè de Seguretat Nacional, Cobra. “Revisarem tot el que sabem i el que podem fer per alliberar ràpidament els dos barcos”. Hunt ha condemnat els fets. “Aquestes captures són inacceptables. És essencial que es mantingui la llibertat de navegació i que tots els barcos puguin moure’s amb seguretat i llibertat a la regió”,ha dit el ministre. El Ministeri de Defensa, per la seva banda, també intentava “obtenir urgentment informació” sobre l’incident.

Represàlia

La tensió entre el Regne Unit i l’Iran va augmentar després que els Royal Marines britànics confisquessin, el 4 de juliol, el ‘Grace 1’, un barco iranià a Gibraltar, sospitós de transportar petroli per ser refinat a Síria i violar així les sancions imposades al règim d’aquest país per la Unió Europea. Aquest nou incident es produeix el mateix dia en què el Tribunal Suprem de Gibraltar ha augmentat en 30 dies el període de detenció del petrolier. El líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, va qualificar dimarts els fets de la Roca d’“acte de pirateria marítima” i va advertir que el seu país respondria al Regne Unit, “en el moment adequat”.  El president dels Estats Units, Donald Trump ha anunciat que es posaria en contacte amb les autoritats britàniques, per parlar de l’escalada de la crisi internacional. La Casa Blanca ha emès un comunicat en què indicava que “els Estats Units continuen treballant amb els nostres aliats i socis en la defensa de la nostra seguretat i interessos contra el maligne comportament de l’Iran”.

Temes:

Iran Regne Unit