EL DILEMA DEL REGNE UNIT

La UE manté el pols i reitera que no hi haurà renegociació del 'brexit'

Els dirigents europeus multipliquen els missatges davant la successió de la primera ministra Theresa May aquesta setmana

zentauroepp49088061 ursula von der leyen190716094455

zentauroepp49088061 ursula von der leyen190716094455 / Jean-Francois Badias

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Pot ser que canviïn els actors protagonistes, tant a l’escena política britànica com a l’europea, però el resultat és i continuarà sent el mateix:l’acord del 'brexit' no es renegocia i, tret que hi hagi un altre ajornament, el Regne Unit sortirà del club el 31 d’octubre vinent. Així ho han repetit durant mesos els dirigents europeus amb l’encara primera ministra Theresa May com a interlocutora i ho continuen repetint quan faltes uns dies perquè el Partit Conservador triï successor i hi hagi traspàs de Govern. 

“L’acord de retirada en l’acord de retirada”, ha tornat a recordar aquest divendres la cancellera alemanya, Angela Merkel, des de Berlín. “Treballarem amb el nou Govern britànic per aconseguir un ‘brexit’ just i ordenat, però l’acord de retirada no es renegocia”, ha avisat des de Brussel·les el ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, poc abans d’entrevistar-se amb el negociador en cap de la UE, Michel Barnier.

Voluntat real

Els dos candidats que competeixen pel lideratge del partit dels ‘tories’, el favorit i arxiconegut Boris Johnson i el cap de la diplomàcia britànica, Jeremy Hunt, han indicat la seva intenció de renegociar l’acord abans del 31 d’octubre, la nova data de sortida pactada pels 28 després de l’ajornament –la data de sortida original era el 29 de març– acordat a mitjans d’abril. Una data que a Brussel·les molts estarien disposats a endarrerir un altre cop si la voluntat de trobar una sortida a la crisi del ‘brexit’ fos real.

Entre aquests, la presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que substituirà el luxemburguès Jean-Claude Juncker l’1 de novembre. “No volem un ‘brexit’ dur. No serà bo per a cap de les parts. Tenim un bon acord de sortida”, recordava aquesta mateixa setmana la presidenta de l’Executiu comunitari després de ser escollida durant una votació molt ajustada a l’Eurocambra.

¿Cap a una sortida caòtica?

Notícies relacionades

Aquest és l’escenari, no obstant, que ha guanyat més força els últims mesos. Johnson ha promès en campanya executar el ‘brexit’ d’aquí tres mesos de forma caòtica –la qual cosa significa sense període de transició posterior– si els 27 no accepten renegociar el tracte i a Brussel·les estan disposats a mantenir el pols. “L’acord negociat amb el Regne Unit és l’única manera d’aconseguir un ‘brexit’ ordenat. També és la millor manera de començar el treball conjunt sobre la nova relació entre la UE i el Regne Unit”, ha advertit Barnier, l’equip negociador del qual segueix a l’espera de conèixer el successor de May per reprendre els contactes però sense data fixa. “No coneixem les seves intencions ni quan demanaran una reunió. Estem a l’espera”, asseguren fonts del seu entorn.

En qualsevol cas, Brussel·les considera que un ‘brexit’ caòtic no suposarà cap avantatge per al Regne Unit, que davant un futur acord comercial amb la UE haurà de complir determinades condicions: respecte a les obligacions financeressolució per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del nord que preservil’acord de Pau del Divendres Sant i protecció dels drets dels ciutadans. “Está clar que una retirada sense acord tindria un impacte econòmic molt negatiu i que aquest impacte seria proporcionalment molt més gran al Regne Unit que pels 27”, assenyala l’últim informe de contingència publicat per la Comissió Europea.