FRONTERES TANCADES ALS EUA

Nou pas de Trump per bloquejar les peticions d'asil

Una directiva nega el dret a sol·licitar-lo si el migrant ha passat per un tercer país

La restricció afectarà sobretot centreamericans, inclosos menors no acompanyats

afp 1c31ir

afp 1c31ir / GUILLERMO ARIAS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump continuadesafiantla legislació dels Estats Units i la internacional que regulenl’asil  i continua posant barreres als immigrants, especialment els centreamericans. Aquest dilluns, la seva Administració ha anunciat una nova directiva per la qual declara "no apte" per sol·licitar asil als EUA qualsevol migrant que hagi passat per terra per un tercer país en el seu camí.

La mesura, que entrarà en vigor una vegada que es publiqui, aquest dimarts, en el Registre Federal i que suposadament és "interina", a l’espera de l’actuació del Congrés, a la pràctica altera acords sobre què es considera "tercer país segur", una denominació que actualment els EUA només tenen pactada amb el Canadà, però que està pressionant per negociar també amb Mèxic i Guatemala. Afectarà tant adults com menors d’edat que arribin als EUA no acompanyats, que a la pràctica es veuran obligats a demanar asil als països que recorrin abans de creuar la frontera dels EUA amb Mèxic. Segons el text, també haurà de ser tinguda en compte pelsagents d’immigració i jutges que duen a terme el procés per determinar la concessió d’asil a persones que al·leguen "por creïble" de ser tornats als seus països d’origen.

Tot i que la "regla interina" conté algunes limitades excepcions –com per exemple per a persones que hagin sigut traficades o per qui hagi vist denegada la seva sol·licitud d’asil en aquests tercers països– representa la limitació més significativa fins a la data del dret d’asil, que actualment està reconegut als EUA per a qualsevol que el sol·liciti independentment del camí que hagi recorregut. Aquesta és una de les raons que garanteix que serà desafiada en els tribunals, que fins ara han paralitzat la majoria d’intents de Trump de bloquejar les sol·licituds d’asil. De fet, des de la Unió Americana de Llibertats Civils ja s’ha denunciat la nova regulació com a "patentment il·legal" i s’ha anunciat la presentació d’una demanda.

Pressió sobre Mèxic

La mesura incrementa la pressió, una vegada més, sobre Mèxic. Trump ja va aconseguir sota amenaces d’imposició d’aranzels un pacte pel qual el seu veí del sud accepta acollir al seu territori els sol·licitants d’asil als EUA mentre es resolen els seus casos, un procés llarg i complicat encara més per un embús en els tribunals nord-americans de gairebé un milió de processos pendents de resolució.

Notícies relacionades

Mèxic ha resistit fins ara els esforços de Washington perquè accepti ser denominat "tercer país segur", una pressió amb què Trump ha tingut més èxit a GuatemalaSegons va filtrar la setmana passada The New Yorker,The New Yorker que va tenir accés a un esborrany del pacte, els EUA havien aconseguit que el país centreamericà accedís a la denominació i que es convertís potencialment en la destinació on els EUA podrien enviar qualsevol sol·licitant d’asil.

El pacte havia de ser un dels punts centrals de la reunió prevista aquest dilluns a la Casa Blanca entre Trump i el president guatemalenc, Jimmy Morales, però aquest va cancel·lar el viatge quan el Tribunal Constitucional de Guatemala el va obligar a sotmetre el potencial acord a l’escrutini del Congrés.