NOU EXECUTIU A GRÈCIA

Mitsotakis presenta les seves primeres lleis

El nou primer ministre grec ha assegurat que les seves primeres mesures seran agilitzar els processos burocràtics, eliminar l'autonomia universitària i abaixar impostos

zentauroepp49011204 greece s new prime minister kyriakos mitsotakis  c  poses wi190710163734

zentauroepp49011204 greece s new prime minister kyriakos mitsotakis c poses wi190710163734 / LOUISA GOULIAMAKI

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Parlament grec encara no ha sigut constituït i Kiriakos Mitsotakis, el nou primer ministre, no pot, de moment, aprovar ni tramitar cap llei, però la pressa per demostrar que tot ha canviat després de la sortida de Syriza del poder és enorme: tres dies després de guanyar les eleccions, dos de ser investit i un de firmar el seu nou gabinet de ministres, Mitsotakis ja ha presentat el que seran els seus dos primers paquets de lleis.

El primer té dues parts: agilitzar tràmits burocràtics i eliminar l’autonomia universitària perquè la policia pugui entrar als campus. El Govern de Syriza, amb Alexis Tsipras al capdavant, així ho havia establert per protegir els col·lectius estudiantils durant les vagues.

El segon paquet de mesures, que Mitsotakis espera aprovar abans de les vacances d’agost, serà econòmic i preveu una reducció d’impostos als ingressos i a les empreses.

“Vma guanyar la batalla de les idees per a una Grècia millor. Ara és temps d’unir tots els grecs. Des d’avui demostrem en la pràctica que estem a punt. La feina ja ha començat”, ha dit el primer ministre aquest dimecres després del seu primer consell de ministres.

Canvis i poques dones

L’aprovació d’aquests paquets de lleis, anunciats amb pressa, haurà d’esperar. El Parlament grec no es constituirà fins al17 de juliol. Només a partir de llavors es podran votar les propostes de Mitsotakis.

Però ho tindrà fàcil per tramitar-les perquè en les eleccions d’aquest diumenge passat el seu partit, la centredretana Nova Democràcia (ND)Nova Democràcia (ND), va aconseguir majoria absoluta amb 158 dels 300 diputats del Parlament.

Notícies relacionades

El primer canvi que sí ja ha fet Mitsotakis, no obstant, ha sigut eliminar el Ministeri de Política Migratòria, creat per Tsipras per afrontar la crisi dels refugiats. Aquesta cartera ha passat a dependre del Ministeri de l’Ordre Públic.

A més, el nou gabinet de Mitsotakis té, només, dues dones per 15 homes. L’anterior, d’Alexis Tsipras, tampoc va ser gaire paritari: cinc dones per 17 homes.

Temes:

Grècia Atenes