NOU GOVERN

La recepta de Mitsotakis per a Grècia: abaixada massiva d'impostos

Les mesures que proposa el nou primer ministre grec suposaran una baixada enorme en la recaptació de l'Estat

zentauroepp48990234 greece s new conservative prime minister kyriakos mitsotakis190708141006

zentauroepp48990234 greece s new conservative prime minister kyriakos mitsotakis190708141006 / LOUISA GOULIAMAKI

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Durant tota la campanya ho ha promès i ara, una vegada ha aconseguit el seu objectiu, se suposa, l’haurà de complir. Fa mesos que Kyriakos Mitsotakis, nou primer ministre grec, desgrana les seves propostes per a l’economia  grega i totes es basen en el mateix: abaixar i abaixar impostos. Repartir ajuts i apujar salaris.

Però no ho tindrà fàcil, perquè, tot i que Grècia ha sortit oficialment del rescat bancari des de fa un any, l’Estat té superàvit primari —que exclou el pagament dels interessos del deute— i el Producte Interior Brut (PIB) va pujar un 1,8% el 2018, l’economia grega continua encara molt tocada dels 10 anys de crisi

Encara no es pot cantar victòria. El deute públic arriba al 170% del PIB, la taxa d’atur està en el 18% —amb els últims anys, sota el govern d’Alexis Tsipras, aquesta xifra s’ha reduït en deu punts, però la majoria de treballs creats són precaris— i les pensions han sigut reduïdes fins a 13 ocasions al llarg de la crisi. Centenars de milers de pensionistes grecs cobren 400 euros al mes de pensió, una xifra irrisòria que condemna molts d’ells a haver de treballar il·legalment passada la jubilació.

Les promeses de Mitsotakis són moltes, i totes suposaran una baixada enorme de la recaptació de l’Estat. «És clar que, per poder fer-ho, el nou Govern necessitarà aconseguir el consens dels creditors de Grècia, especialment a la Unió Europea», assegura Yorgos Christidis, professor de la Universitat de Macedònia.

Creixement

CreixementMitsotakis ha promès que duplicarà el creixement de l’economia durant el seu mandat. I ho farà, ha dit, abaixant impostos a tots els flancs possibles: reduirà l’impost de societats del 28% al 20% en dos anys, els diferents trams de l’IVA en dos punts percentuals, l’IRPF passarà del 22% al 9% per a les persones amb ingressos inferiors als 10.000 euros anuals. També ha promès augmentar el salari mínim, que ara, després d’haver sigut baixat en diverses ocasions, se situa en 650 euros.

Notícies relacionades

«Ateses les restriccions financeres que el Govern grec té, queda per veure si seran capaços de fer tot el que prometen i implementar el seu programa o si s’"adaptaran a la realitat", continua Christidis.

Evidentment, els membres de Nova Democràcia (ND), de moment, només diuen que compliran les seves promeses. I la recepta, per fer-ho, serà el creixement econòmic. «Compensarem la baixada de recaptació amb l’obertura a les inversions —diu Haris Theoharis, parlamentari d’ND—. Traurem els frens a l’economia que ha posat Syriza. El creixement del PIB arribarà al 4% anual. L’hi diem al món: Grècia està open for  open forbusiness».

Temes:

Grècia Atenes