L'Iran viola l'acord nuclear enriquint urani a més del 4,5%

La UE expressa la seva "preocupació extrema" pel nou pas fet per Teheran

Un equip de l’Organització d’Energia Atòmica de l’Iran examina el procés d’enriquiment d’urani en una planta nuclear iraniana de Natanz, aquest dilluns.

Un equip de l’Organització d’Energia Atòmica de l’Iran examina el procés d’enriquiment d’urani en una planta nuclear iraniana de Natanz, aquest dilluns. / KAZEM GHANE (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

De d'aquest dilluns l’Iran està enriquint urani a més del 4,5%, segons ha informat l’agència semioficial Isna, citant el portaveu de l’Organització Iraniana de l’Energia Atòmica (AIEA). Ja diumenge Teheran havia anunciat que es disposava a començar a enriquir urani a una escala superior al 3,67%, el límit que se li havia imposat en l’acord internacional del 2015.

Notícies relacionades

Les reaccions a aquest anunci no s’han fet esperar. La UE ha expressat la seva "preocupació extrema" i ha demanat a Teheran que reverteixi qualsevol decisió que vagi en contra de l’acord nuclear. Per la seva banda, el Kremlin s’ha declarat "inquiet" per la decisió iraniana i ha fet una crida a les potències internacionals a prosseguir el diàleg amb la república islàmica. 

La decisió iraniana és la resposta a la retirada unilateral dels Estats Units de l’acord internacional del 2015, per mitjà del qual l’Iran es va comprometre a posar fi al seu programa nuclear amb finalitats militars. Malgrat la sortida de Washington de l’acord, les altres potències –la Xina, Rússia, França, Alemanya i el Regne Unit– continuen compromeses amb ell.