REVOLTA POPULAR A L'ÀSIA

Pequín condemna l'atac i lamenta la tebiesa internacional amb l'assalt

El Govern xinès aspira a aplicar la màxima duresa contra els busca-raons, però tem que més repressió incrementi els disturbis

zentauroepp48883106 rit01  hong kong  china   01 07 2019   varios activistas se 190701092441

zentauroepp48883106 rit01 hong kong china 01 07 2019 varios activistas se 190701092441 / JEROME FAVRE

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Des de Pequín, les oficines governamentals a Hong Kong i els principals òrgans de propaganda; la Xina no esmorza cada dia amb un Parlament arrasat i els fets van merèixer un cor condemnatori massiu. Aquestes imatges vandàliques que han monopolitzat les portades globals dinamiten el mantra de l’estabilitat social i qüestionen la capacitat xinesa per controlar les turbamultes. És un precedent perillós per a la reputació del Govern central.

"Alguns elements extremistes van utilitzar una violència excessiva per atacar l’edifici del Legislatiu i van executar una sèrie d’assalts a gran escala. Això és impactant, colpidor i enutjós", resa el comunicat de l’Oficina de Relacions a Hong Kong, el principal òrgan de l’interior a l’illa. "Totalment intolerable", acaba. El Consell d’Estat va abundar en la gravetat de l’assalt, va repetir el seu recolzament al Govern local i va exigir el càstig dels responsables.

El Ministeri d’Exteriors va lamentar els comunicats arribats des d’Europa i des dels Estats Units, que incloïen peticions de pau i diàleg i mancaven de condemnes rotundes al vandalisme. "Suposa una doble vara de mesurar que exigeixin el dret a la protesta pacífica... Tots sabem com la policia a Europa i als Estats Units gestiona la violència i fa complir la llei", ha dit Geng Shuang, el portaveu ministerial. Ha afegit que "són extremadament hipòcrites" i no és el més discutible judici que se li ha sentit.

La capsa de Pandora

El missatge més afilat arribava una altra vegada del 'Global Times'. "La societat xinesa és conscient que una política de tolerància zero és l’únic remei contra aquests comportaments destructius. Si no la utilitzéssim, s’obriria la capsa de Pandora". El mitjà, sota el paraigua del 'Diari del Poble', acusava els joves d’"estar encegats per l’arrogància i la ràbia" i de mostrar un "menyspreu absolut per la llei i l’ordre".

És una novetat que l’editorial hagi sigut publicat en les edicions en anglès i mandarí. Revela la voluntat que el missatge també arribi a una audiència interna a la qual fins ara se li havia escatimat la informació de les protestes per evitar l’efecte contagi. La premsa oficial s’havia ventilat l’aniversari de la tornada de Hong Kong a la mare pàtria, que se celebrava ahir, al·ludint a les concentracions de joia dels seus compatriotes illencs.

El dilema

Notícies relacionades

Amb la seva població pendent de la gravetat dels disturbis, a Pequín se li planteja un dilema shakesperià. D’una banda, l’inèdit desafiament dels joves hongkonguesos demanda una resposta severa per desincentivar emuladors a l’interior. De l’altra, el Partit Comunista és conscient que qualsevol pressió a Hong Kong incrementa els recels cap a la Xina continental i estimula sense remei noves i majors protestes.

No és improbable que el Partit Comunista continuï amb una violència més verbal que factual, perquè li sobra pragmatisme. Pequín ha gestionat la seva pitjor crisi social des de Tiananmen reafirmant el seu recolzament a Carrie Lam, la cap executiva, i aclarint que no s’immiscirà en la justícia local per castigar els culpables.

Temes:

Xina Hong Kong