INESTABILITAT A L'ÀFRICA

Moren el cap de l'Exèrcit en un intent de cop d'Estat a Etiòpia

El cap d'Estat Major, Seare Mekonnen, i i president d'Amhara, Ambachew Mekonnen, entre els morts després d'un aldarull militar

In this image made from video, Ethiopia’s Prime Minister Abiy Ahmed announces a failed coup as he addresses the public on television, Sunday, June 23, 2019. The failed coup in the Amhara region was led by a high-ranking military official and others within the country’s military, the prime minister told the state broadcaster. (ETV via AP)

In this image made from video, Ethiopia’s Prime Minister Abiy Ahmed announces a failed coup as he addresses the public on television, Sunday, June 23, 2019. The failed coup in the Amhara region was led by a high-ranking military official and others within the country’s military, the prime minister told the state broadcaster. (ETV via AP) / AP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Quatre alts càrrecs militars i polítics de la regió del nord d’Amhara (Etiòpia) van morir dissabte a la nit durant un intent de cop d’Estat en aquesta regió, va confirmar l’Oficina del primer ministre, el reformista Abiy Ahmed. El Cap d’Estat Major de l’Exèrcit, el general Seare Mekonnen, i el tinent general ja retirat Gezai Abera, van morir pels trets del seu guardaespatlles en la seva residència a Adís Abeda, des d’on dirigia l’operació militar per sufocar aquest aixecament.

També s’ha confirmat la mort del president de la regió d’Amhara, Ambachew Mekonnen, així com del seu assessor principal, Ezez Wasie, després de ser disparats a la seva oficina per soldats colpistes a Bahir Dar, la capital regional. El fiscal general regional, Migbaru Kebede, també va resultar ferit i, segons fonts oficials, està sota tractament mèdic.

El cop contra el Govern d’aquesta regió, que aglutina la segona ètnia més nombrosa del país, va començar dissabte a última hora a la capital, Bahar Dar, i va ser sufocat poc després per les forces de seguretat federals, segons va anunciar a la cadena estatal ETV el portaveu del primer ministre, Nigussu Tilahun. “L’intent de cop d’Estat a l’estat regional d’Amhara està en contra de la Constitució i està destinat a soscavar la pau durament guanyada de la regió”, va declarar al seu torn l’Oficina del primer ministre en un primer comunicat.

“La situació a la regió d’Amhara es troba actualment sota el control total del Govern federal en col·laboració amb el govern regional”, ha informat aquest diumenge l’oficina del primer ministre en un comunicat. “Molts dels individus involucrats en aquests atacs han sigut arrestats i hi ha una operació en curs per aturar els que queden”, recull el text, que assenyala al general de brigada Asaminew Tsige com a supòsit capitost d’aquest aldarull.

“Aquest intent il·legal ha de ser condemnat per tots els etíops”, va declarar en un primer comunicat. A més d’a la turística ciutat de Bahar Dar, també es van reportar trets a la capital del país, Addis Abeba. L’accés a internet va ser restringit poc després de fer-se públic l’inici de l’intent i la situació encara persisteix malgrat que les forces de seguretat asseguren haver restaurat la normalitat. L’Ambaixada d’Espanya a Etiòpia va assenyalar en la seva pàgina web que “la situació és de calma” tot i que va recomanar “exercir la millor vigilància i cautela en tot el país”. 

El cervell del cop

El suposat cervell de l’intent és Asaminew Tsige, cap de seguretat de la regió d’Amhara. Aquest general de brigada va ser posat en llibertat gràcies a una amnistia el febrer del 2018, després de gairebé una dècada entre reixes. El 2009 va ser un dels militars detinguts per planejar suposadament un cop d’Estat per enderrocar el llavors primer ministre, Meles Zenawi, i va ser condemnat a cadena perpètua. 

Des de la seva arribada al poder l’abril del 2018, posant fi a dos anys de protestes contra l’anterior Govern, Abiy ha sigut elogiat dins i fora de les seves fronteres pels seus avenços democràtics, que han suposat la tornada de dissidents exiliats així com la detenció de dotzenes d’alts oficials militars i d’intel·ligència. Com a mesura de reconciliació per aconseguir una pau duradora a Etiòpia, va restaurar les credencials militarsd’Asaminew  i li va atorgar la seva pensió castrense. De moment, no queda clar que Asaminew sigui un dels sospitosos ja detinguts. 

Avances democràtics 

L’aperturismed’Abiy  també impacta al continent africà. El passat 9 de juliol, va firmar al costat del president eritreu, Isaias Afwerki, una declaració de pau i amistat, amb la qual es va donar pas al desglaç de les relacions diplomàtiques entre els dos països, en suspens des del final d’un conflicte armat que va començar per disputes frontereres pendents des de la independència d’Eritrea el 1993.

Notícies relacionades

No obstant, aquestes mateixes reformes, i un repartiment de poder més equilibrat entre les nou regions autònomes del país, també han suposat un augment de les tensions entre els diversos grups ètnics, amb fortes espirals de violència en una nació de més de 100 milions de persones. Ara fa un any, un míting multitudinari d’Ayís a la capital etíop va ser objecte d’un atac amb bomba que, segons fonts oficials, buscava assassinar el primer ministre i que va acabar causant dues morts i més de 150 ferits. 

El 2018, Etiòpia va ser el país amb més desplaçats interns nous al món, més de dos milions, a causa de la violència intercomunitària en una nació en la qual conviuen més de 80 pobles originaris. 

Temes:

Etiòpia Àfrica