CARA NOVA

Ekrem Imamoglu, de desconegut a polític estrella a Turquia

Després de ser alcalde d'un petit districte d'Istanbul, el candidat del partit opositor del CHP s'ha llançat a la fama absoluta

zentauroepp48751279 sdt01  istanbul  turkey   22 06 2019   republican people s p190623221518

zentauroepp48751279 sdt01 istanbul turkey 22 06 2019 republican people s p190623221518 / SEDAT SUNA

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El seu ascens ha sigut meteòric: al febrer ningú, a Turquia, tret dels habitants del no molt important districte d’Istanbul de Beylikdüzü, on era alcalde, coneixia el seu nom. Ara, tothom sap qui és. I no només això: els ulls de tot el país sencer estan posats en ell.

És Ekrem Imamoglu, membre del partit opositor turc CHP, alcalded’Istanbul  per 17 dies, expulsat del seu lloc per la comissió electoral i que aquest diumenge ha tornat a guanyar les eleccions a la ciutat més gran de Turquia.

Alguns, fins i tot, ara el veuencom el futur líder del país, posició queRecep Tayyip Erdoganocupa ininterrompudament des del 2003, primer com a primer ministre i ara com a president. “Vaig conèixer Imamoglu aquest any” –diu Onur, de 40 anys–, “però m’agrada com parla. Ho fa ambmolta força. Va ser 17 dies alcalde i va abaixar el preu de l’aigua. Tant de bo aconsegueixi seguir a partir d’ara”.

De 49 anys d’edat, Ekrem Imamoglu no va néixer a Istanbul sinó a la ciutat turca de Trabzon, a la costa del mar Negre. De la regió també és natural, per cert, Erdogan –i mig Istanbul: la ciutat més gran de Turquia està poblada, en una part molt important, per oriünds del mar Negre.

De jove, Imamoglu es va mudar a Istanbul per estudiar a la universitat. Es quedaria a la ciutat, on el 2008 va entrar a les files del CHP. El 2014, després d’ascendir dins del partit, va ser elegit alcalde de Beylikdüzü. Al ser una cara fresca, el seu partit, socialdemòcrata, el va treure de l’anonimat per lluitar per l’alcaldia d’Istanbul. La va guanyar. Aquest diumenge japer partida doble.

“És un home bastantliberal-conservadoren l’aspecte econòmic. I ésmolt religiós, una cosa no normal en el nostre partit. Però és unmolt bon líder”, explica un membre del seu equip de campanya.

Optimisme

Imamoglu ha marcat la diferència dins del seu partit: fins ara, com a estratègia electoral, el CHP s’havia centrat a criticar i atacar tot el que tingués a veure amb Erdogan i el seu partit. Imamoglu, no.

Imamoglu i el seu equip han buscat, per a la seva campanya, unlema optimista, una mica per despertar la il·lusió dels seus. El van trobar: “Her sey çok güzel olacak.Her sey çok güzel olacak” ‘Tot anirà bé’. S’han fetcançons i pòstersamb la frase. Istanbul està plena de pintades amb aquestes lletres acompanyades de la cara del candidat opositor. És un mantra que aquests dies, a Turquia, s’escolta fins i tot a la sopa.

Notícies relacionades

“És relativament jove no massa carismàtic”, escriu Howard Eissenstat, acadèmic expert en Turquia. “Però ha dut a terme una campanya sorprenentment efectiva. Imamoglu en particular ha demostrat ser molt bo enconnectar amb els seus votantspassejant pels carrers d’Istanbul, a més de tenir la capacitat de parlar empàticament amb els diferents grups socials”.

Per això, Imamoglu s’ha tornat popular a l’extrem. “Imamoglu estima la gent i estima els joves, i això és molt important. A més és un home molt net i guapo”, diu Nurcan, seguidora incondicional del polític.