COMICIS DE NOU

L'oposició turca s'arma davant la repetició d'eleccions a Istanbul

El candidat socialdemòcrata, no obstant, considera que la repetició electoral és "un robatori i una traïció a la democràcia"

undefined48034396 file   in this thursday april 4  2019 file photo  ekrem imam190506191617

undefined48034396 file in this thursday april 4 2019 file photo ekrem imam190506191617 / Lefteris Pitarakis

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Istanbul celebrarà eleccions locals de nou i l’opositor i alcalde de la ciutat fins aquest dilluns a la tarda, Ekrem Imamoglu, s’hi tornarà a presentar per tornar a guanyar-les. Ho ha confirmat, després d’una reunió amb la direcció del partit socialdemòcrata CHP, aquest dimarts: no boicotejaran els comicis, programats per al 23 de juny, segons ha decretat la Comissió Electoral; sí que intentaran que no els hi arrabassin de nou.

Dilluns a la nit, no obstant, la situació era molt diferent. La decisió de repetir les eleccions locals a Istanbul havia sigut presa feia unes hores i ell, de moment, celebrant el primer sopar del Ramadà, guardava silenci. Membres del seu partit parlaven i cridaven enfurismats; ell, alcalde d’Istanbul fins aquest dilluns a la tarda, callava.

Però de matinada, Imamoglu va parlar. Als barris opositors, on durant tota la tarda van sonar les cassoles i es van hissar banderes, es va fer el silenci expectant: “La gent ens ha elegit a nosaltres –va dir, entre crits i galls–. Ells [el partit d’Erdogan, l’AKP] no em volen pel que he dit i fet aquest últim mes i mig. Vaig dir que seria l’alcalde dels 16 milions d’habitants d’Istanbul. De tots. I per això no els agrado. Només us demano això: clameu en contra d’aquesta injustícia, d’aquesta traïció a la democràcia”. 

Després, les manifestacions improvisades, que no van ser multitudinàries però sí múltiples, van continuar fins a altes hores de la nit. I el que és curiós, la gent opositora a Erdogan no està completament desesperançada. Confien en la victòria del candidat del CHP: “El que està passant no té cap sentit. Però encara crec que els podem guanyar”, diu Müge, estudiant universitària.

“Reforça la democràcia”

Mentrestant, Erdogan, que aquest dimarts ha parlat davant una reunió del seu partit al Parlament, ha defensat la decisió de repetir les eleccions a Istanbul. “Ho veiem com un pas importantíssim per reforçar la nostra democràcia. Hi va haver una corrupció organitzada i moltes irregularitats en les eleccions”.

Tot va començar l’endemà de les eleccions: després de fer-se notori que l’oposició havia guanyat la majoria dels vots —tot i que per un marge de tan sols 14.000 vots d’un total de vuit milions— l’AKP va demanar el recompte dels vots nuls. La diferència va canviar, però no suficient: el CHP seguia al capdavant. Així que l’AKP va ordenar el recompte de tots els vots, nuls o vàlids. 

El procés va ser costós. “Una vegada vam obrir un sobre amb set paperetes per a l’AKP –explica Ismail Emre Telci, membre del CHP i advocat que va estar vigilant el recompte–. Per descomptat, com que només hi pot haver una papereta per sobre, havia sigut declarat nul. Però la junta electoral va decidir que serien vàlids. Van ser sumats al registre”. Però, clar, una vegada sumats aquests vots complementaris, en el registre hi havia sis vots més que votants. I això no pot ser.

“La llei estipula que quan passa això s’han de treure aleatòriament de l’urna i rebutjar les paperetes. Ho vam fer i vam perdre nosaltres quatre vots. Així és com l’AKP ens ha intentat robar les eleccions”, es queixa l’advocat. Però no va servir: després del recompte total, Imamoglu continuava guanyant.

I llavors, va començar el que acabaria explotant aquest dilluns a la tarda: la policia va començar a investigar diverses meses electorals en què, deien, hi havia hagut centenars d’irregularitats. En els discursos de l’AKP van començar a esmentar-se màfies i enemics de l’Estat que canviaven i manipulaven vots. Va començar una investigació judicial que encara dura, i el partit d’Erdogan va demanar a la Comissió Electoral que, davant de tot el vist, es repetissin les eleccions.

Problemes tècnics

Notícies relacionades

Els comicis es repetiran. Però no per totes aquestes irregularitats, sinó per, com diu la nota oficial, problemes tècnics en la formació dels comitès electorals, que s’estan fent de la mateixa manera des de fa anys. Però només aquesta vegada s’ha decretat la repetició electoral. I sol, també, a l’alcaldia d’Istanbul: als barris i consells municipals —on l’AKP ha guanyat la majoria— no es repetiran.

“Condemno la Comissió Electoral –va dir dilluns a la nit l’ara exalcalde d’Istanbul, Ekrem Imamoglu–. Van anunciar la seva decisió d’acord amb la configuració del comitè electoral. L’any passat, el president va ser elegit amb el mateix comitè. Vam fer també un referèndum. La Constitució es va canviar. Si aquestes eleccions a Istanbul no són vàlides, llavors les presidencials i el referèndum constitucional tampoc haurien de ser-ho”.