Eleccions presidencials

Trump comença la seva campanya per a la reelecció

El president dels EUA protagonitzarà aquest dimarts un míting a Orlando en què diu que batrà rècords d'assistència

Supporters of US President Donald Trump wait along one of the main streets outside the Amway Center on June 17  2019 some 40 hours before a Trump campaign event in Orlando  Florida  - President Trump is expected to launch his 2020 re-election campaign here on Tuesday night   Photo by Gregg Newton   AFP

Supporters of US President Donald Trump wait along one of the main streets outside the Amway Center on June 17 2019 some 40 hours before a Trump campaign event in Orlando Florida - President Trump is expected to launch his 2020 re-election campaign here on Tuesday night Photo by Gregg Newton AFP / GREGG NEWTON (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Lucía Leal / Efe

El president dels EUA, Donald Trump, inicia formalment aquest dimarts la seva campanya a la reelecció, quan falten més de 16 mesos per a les eleccions de novembre del 2020 i més d’un any perquè els demòcrates decideixin quin dels seus 24 precandidats serà el candidat a la Casa Blanca.  Els esforços de Trump per mantenir-se en el poder fins al 2025 han marcat, de fet, els dos últims anys cada dia del seu polèmic mandat amb una intensitat inèdita en la història presidencial del país.  

Aquest dimarts, el president donarà el tret de sortida a les 20.00 hores (02.00 hores de la matinada de dimecres a Espanya) amb un míting a Orlando (Florida). Serà un espectacle al seu estil. S’espera que 20.000 seguidors assisteixin a l’Amway Center, l’estadi dels Orlando Magics de l’NBA i que més milers es concentrin a l’exterior, on s’instal·laran pantalles gegants perquè "tothom pugui seguir-lo". Trump afirma que el seu equip de campanya ha rebut més de 100.000 sol·licituds per assistir-hi. "Batrem rècords" d’assistència, ha assegurat el dirigent a Twitter, el seu canal de comunicació favorit.

Aquest míting, al qual assistiran la primera dama, Melania Trump, i el vicepresident, Mike Pence, arriba just després que la seva campanya acomiadés diversos enquestadors els sondejos interns dels quals, filtrats a la premsa, contenien dades descoratjadores sobre les opcions de reelecció del president en diversos estats clau. Trump ha insistit aquest dimarts que aquests són "sondejos falsos".

En campanya des de la investidura

El d’Orlando serà el míting número 550 de Trump des que va anunciar la seva primera campanya presidencial, fa quatre anys, segons la seva campanya; i la recaptació de fons per a la seva reelecció va començar fa gairebé dos anys, quan amb prou feines feia cinc mesos que era a la Casa Blanca.

Ja l’octubre passat, Trump va superar els 100 milions de dòlars recaptats per a la seva reelecció, una xifra que supera amb escreix els 11 milions i els 2,4 milions que els seus predecessors Barack Obama i George W. Bush van rebre, respectivament, durant els seus dos primers anys en el poder.

"Cap altre president ha començat una campanya de reelecció just després de la seva investidura", ha explicat a Efe l’historiador presidencial Bruce Miroff, de la Universitat d’Albany (Nova York). "Els predecessors de Trump segurament haurien vist aquesta acció com un senyal que el president estava més preocupat per ser reelegit que per governar, per la seva ambició personal que pel bé públic", afegeix.

Karen Hult, experta en la Presidència a la Universitat de Virginia Tech, opina que tots els mandataris pensen en la seva reelecció des que arriben al poder, però Trump es distingeix per la seva "primerenca recaptació de fons" i els seus "nombrosos actes de campanya davant d’audiències" formades per la seva base de votants. Aquesta greixada maquinària de reelecció podria donar-li avantatge "en els estats clau, com Florida, Ohio, Pennsilvània i Wisconsin", afirma Hult.

Enquestes gens encoratjadores

Però les primeres enquestes internes de la sevacampanya, filtrades als mitjans, no han sigut encoratjadores: li donaven a penes el 39% de la intenció de vot a Pennsilvània, el 41% a Wisconsin i set punts menys a Florida que el favorit en la carrera demòcrata, l’exvicepresident Joe Biden.

En una entrevista emesa aquest diumenge a la cadena ABC News, Trump va afirmar que "aquestes enquestes no existeixen" i que les que ha vist ell mostren que va "guanyant a tot arreu".

Notícies relacionades

Aquesta enutjosa filtració de sondejos interns ha portat la seva campanya a acomiadar tres dels seus enquestadors, en un aparent intent de tranquil·litzar Trump respecte a les seves opcions de reelecció.

Més enllà d’això, la campanya de Trump per al 2020 compta ja amb uns 80 empleats a temps complet, vol entrenar dos milions de voluntaris i planeja una sofisticada operació sobre el terreny que contrasta amb l’equip improvisat i sense gairebé experiència política que el va portar a la victòria el 2016.