TENSIÓ A LA FRONTERA

Trump anuncia l'expulsió de "milions" d'immigrants indocumentats

El president dels EUA afirma que els sense papers seran deportats "tan aviat com arribin" a partir de la pròxima setmana

trump / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president dels Estats UnitsDonald Trump, ha anunciat aquesta matinada via Twitter que les autoritats migratòries del seu país iniciaran la setmana que ve un procés de deportació de "milions" d’immigrants sense papers.

"La pròxima setmana l’ICE [Servei d’Immigració i Duanes] començarà un procés per deportar milions d’immigrants il·legals que han entrat als Estats Units de manera il·lícita. Seran deportats tan aviat com arribin", afirma Trump en el seu tuit.

El mandatari nord-americà no ha donat més detalls sobre els immigrants que es veurien afectats per aquest procésd’expulsió. El que sí que ha dit és que Mèxic "està fent una molt bona feina detenint gent" abans que arribin a la frontera nord-americana i ha anunciat que "aviat" firmarà un acord amb Guatemala com a "tercer país segur". Amb aquest acord, els EUA podrien enviar sol·licitants d’asil d’altres països a Guatemala, una cosa que també s’ha plantejat amb Mèxic i que fins ara aquest país ha rebutjat.

Acord d’expulsió amb Mèxic

Els Estats Units i Mèxic van acordar a començaments de mes que Washington pugui expulsar el seu veí del sud a tots els sol·licitants d’asil centreamericans que travessin la frontera de forma irregular. "Els que creuin la frontera sud dels Estats Units per demanar asil seran ràpidament tornats a Mèxic, on podran esperar la resolució de les seves sol·licituds", van indicar els governs de Trump i Andrés Manuel López Obrador.

Per la seva part, "Mèxic autoritzarà l’entrada a totes aquestes persones per raons humanitàries, en compliment de les seves obligacions internacionals, mentre esperen la resolució de les seves peticions d’asil. Mèxic també els oferirà ocupació, salut i educació d’acord als seus principis".

Flux migratori sense precedents

Centenars de milers d’immigrants han arribat en els últims mesos als Estats Units en un flux sense precedents en l’última dècada i que segons càlculs del Govern de Trump arribarà al milió de persones aquest any fiscal.

Notícies relacionades

Els Estats Units van detenir al maig a la seva frontera sud més de 132.000 immigrants, un 30% més que a l’abril i la xifra més gran registrada en un sol mes des del 2006.

Aquests immigrants, majoritàriament, són famílies centreamericanes que s’entreguen a les autoritats nord-americanes i demanen asil, tràmit que els permet quedar en llibertat i obtenir permisos temporals de residència i feina.