La ultradreta al Brasil

Bolsonaro accentua el seu desgast en la seva pitjor setmana en el poder

Una vaga general, dificultats al Congrés, el 'Morogate' i canvis al seu equip enfonsen la seva popularitat al 34%

zentauroepp48638518 sao paulo  brazil   june 14  brazil president jair bolsonaro190615195547

zentauroepp48638518 sao paulo brazil june 14 brazil president jair bolsonaro190615195547 / Chris Brunskill Fantasista

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Jair Bolsonaro no va poder contenir la bronca acumulada durant una setmana de desencerts i va demanar alsbrasilers que facin pagar als senadors que van revocar un decret del president que busca alleujar les lleis que restringeixen la possessió d’armes. Bolsonaro creu en la salvació personal a través de l’ús de les pistoles en un país amb 70.000 homicidis a l’any, la meitat dels quals provocats per trets. Però el malestar de l’excapità de l’Exèrcit supera el debat sobre el dret a estar armat fins a les dents. Bolsonaro ha tingut aquesta setmana potser els pitjors dies des que comencés el seu mandat, fa sis mesos. La setmana que acaba de concloure va començar amb el Morogate, com es coneixen les filtracions de la causa que va portar a la presóLuiz Inacio Lula da Silva, i va concloure divendres amb la primera vaga general.

La protesta contra la reforma de les pensions es va fer sentir especialment a Rio de Janeiro São Paulo. La capital paulista, el motor econòmic del Brasil, es va veure divendres sacsejada per una multitudinària manifestació poques hores abans que comencés a pocs quilòmetres la Copa Amèrica de futbol. El moviment obrer ha promès més accions per frenar una iniciativa que té els seus propis problemes per avançar al Congrés. El 15 de maig una multitud ja va sortir als carrers per protestar contra les retallades del pressupost educatiu. La reforma de les pensions calca el model posat en marxa a Xile a finals dels anys 70 per la dictadura del general Augusto Pinochet.

La popularitat de Bolsonaro cau de manera inexorable. Al gener era del 60%, però ara s’ubica en el 34%. L’exmilitar va arribar al poder amb una inèdita confessió: “No sé res d’economia”. Li va deixar el timó a Paulo Guedes, format al Xile de Pinochet, però amb enemics visibles dins de la mateixa estructura de poder. Però el malestar social té una raó més gran: durant el primer trimestre del 2019 el PIB ha caigut un 0,2% i no s’entreveuen perspectives de millora en el que resta d’any.

Govern a la deriva

La ultradreta va arribar al Govern amb un propòsit restaurador que perd impuls amb el pas dels dies. Una altra prova de la deriva del bolsonarisme es va fer patent dijous passat quan va ser destituït el general Carlos Alberto dos Santos Cruz del capdavant de la Secretaria de Govern. Es tracta del tercer ministre caigut en desgràcia en mig any.  Dos Santos havia tingut frecs amb els fills de Bolsonaro i els sectors més radicals que segueixen a ulls clucs els ensenyaments del guru conservador Olavo de Carvalho. Santos Cruz va ser reemplaçat per un altre general, Luiz Ramos Baptista Pereira.

Notícies relacionades

No falten els analistes que es pregunten si Sergio Moro, l’actual ministre de Seguretat, haurà de sortir del Govern. Moro ha quedat en molt mala posició després que es coneguessin les conversesdel llavors magistrat amb el fiscal Deltan Dallagnol en el marc de la causa que va buscar demolir la figura de Lula i treure’l de la cursa electoral que va beneficiar Jair Bolsonaro. Els intercanvis entre la part acusadora i la que imparteix sentència estan prohibides per la Constitució i el Codi Penal. Segons Jornal do Brasil, la divulgació de converses entre autoritats de la causa Lava Jato “van obrir espai per a crítiques al model d’investigació” que va portar a la presó l’exmandatari. La seva defensa ara vol anul·lar aquell judici per corrupció. Lula sempre va dir que va ser condemnat sense proves en contra seu.

Més crítiques

Bolsonaro topa amb molts fronts en pocs dies. Divendres passat, el Tribunal Suprem Federal (STF) va emetre un dictamen rellevant al criminalitzar tota expressió d’homofòbia. Però l’excapità, que abans d’arribar al Govern va dir preferir tenir un fill mort abans que gai, va criticar el pronunciament de la màxima autoritat judicial. Segons Bolsonaro el decret de l’STF dificultarà la contractació d’homosexuals per part de les empreses. Un estudi de la consultora McKinsey, considerat la Bíblia en matèria de diversitat en les empreses i citat per Folha de San Pablo, consigna que que les companyies amb alta varietat de gèneres, ètnies i orientació sexual als seus equips són un 33% més propenses a tenir més rendibilitat.