L'EMPREMTA DE L'EXTREMA DRETA

El 'mite Bolsonaro' es desinfla

El president brasiler es desploma a les enquestes al complir els seus primers 100 dies en el poder

La seva gestió, esperpèntica i provocadora, discrimina les minories i fracassa en el terreny econòmic

zentauroepp46403021 brazil s president elect jair bolsonaro gestures at the cong190414182732

zentauroepp46403021 brazil s president elect jair bolsonaro gestures at the cong190414182732 / NELSON ALMEIDA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Jair Bolsonaro ha festejat amb moderada satisfacció els primers 100 dies de Govern. El president ultradretà cau a les enquestes enmig de disputes internes entre les dues faccions que li donen suport: els militars i els que segueixen el guru Olavo Carvalho. En aquests tres mesos van rodar els caps de dos ministres i s’ha accentuat la tensió amb el Congrés. Una enquesta de Datafolha ha donat compte que el 30% dels brasilers qualifiquen de molt dolenta la seva gestió, i el 33%, de regular. Només l’aprova un 32%. Abans d’assumir, les expectatives favorables eren gairebé del 80%. Mai abans des de la redemocratització de 1985 un cap d’Estat electe era tan mal vist en tan poc temps. Però “el mite”, com el van anomenar durant la campanya electoral, diu que no “perdrà temps” a mirar com evoluciona la seva imatge.

Bolsonaro ha dotat d’una estranya lògica política la seva presidència: una part de la societat s’ha predisposat a esperar d’ell el pitjor, com la indulgència mostrada davant els militars que “per error” van cosir amb 80 trets un músic negre quan conduïa per la zona nord de Rio de Janeiro. “L’Exèrcit no va matar ningú”, va dir, i es va mostrar una vegada més en el seu estat més pur. “Si el president compleix el que sempre ha dit, ¿per què la seva popularitat cau tant?”, s’ha preguntat el columnista del diari paulista FolhaBruno Boghossian recordant la decisió presidencial de facilitar als brasilers la compra i l’ús de les armes. “La resposta més raonable és que res d’això importa de veritat per a l’elector. El discurs de Bolsonaro va complir un paper simbòlic durant la campanya, però va quedar vençut des que va entrar al palau Planalto”.

No hi ha hagut dia sense esperpent o provocacions. El capità retirat va convocar a commemorar com un moment de felicitat el cop d’Estat de 1964, va expressar el seu desig d’explotar l’Amazònia amb els Estats Units i a Israel va arribar a dir que el nazisme “va ser un moviment d’esquerres”.Dissabte va deixar anar la seva penúltima bomba verbal a l’afirmar que el genocidi jueu hauria de ser perdonat. Tot en Bolsonaro és ideologia i les xarxes socials repliquen els disbarats. Però la realitat és tossuda i ho desmenteix. El Brasil té un dèficit comercial amb Israel de gairebé 900 milions de dòlars. Quan dies enrere va decidir crear una oficina comercial a Jerusalem, va menysprear els països àrabs amb els quals té un superàvit de 3.800 milions.

Ambient enverinat

Notícies relacionades

El temps no corre a favor seu. Els mercats es mostren ansiosos perquè el seu projecte estrella, la reforma de les pensions, inspirat en el que va dur a terme a Xile la dictadura d’Augusto Pinochet, continua empantanegat. En un Brasil que, segons els economistes, amb prou feines creixerà un 1% el 2019, l’únic que creix exponencialment és l’agressió retòrica i pràctica. Un 90% de les dones perceben que s’ha incrementat la violència de gènere. Les minories sexuals detecten perills més grans. Una recent enquesta conjunta d’Oxfam recull que per al 81% de la població el color de pell és un factor determinant del violent abordatge policial.

La cultura és un altre dels blancs. El Govern la veu com un niu de marxistes. Caetano Veloso, que el 1969 va ser enviat a l’exili pels militars, comprova, mig segle després, fins a quin punt el passat s’ha instal·lat com una realitat present. Dies enrere, el bisbe de l’arxidiòcesi militar del Brasil, Dom José Francisco Falcão, va dir que l’autor de Sampa, que va anomenar “un imbècil que als anys setanta va cantar que està prohibit prohibir”, mereix un càstig exemplar. “M’agradaria donar-li un verí per a ratolins”, va dir. El bisbe després es va disculpar, però el verí ja forma part de l’aire que es respira en aquest país.