REGNE UNIT

Boris Johnson arrasa en la primera ronda de les primàries 'tories'

S'imposa amb 114 vots de diputats, seguit per Jeremy Hunt, amb 43

Els set candidats que queden en lliça es tornaran a enfrontar dimarts que ve

48612583 60

48612583 60

1
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

Boris Johnson va complir els pronòstics i va arrasar en la primera votació de les primàries conservadores obtenint més d’una tercera part del total dels vots, a molta distància dels seus perseguidors i perfilant-se com el gran favorit per succeirTheresa May com a nou líder del partit i primer ministre britànic.

Johnson va obtenir 114 vots, per davant de Jeremy Hunt (43), Michael Gove (37), Dominic Raab (27), Sajd Javid (23), Matt Hancock (20) i Rory Stewart (19). Van quedar eliminats Andrea Leadsom, Mark Harper i Esther McVey, que no van aconseguir el mínim dels 17 vots requerits per superar ronda. La següent votació serà dimarts que ve. Llavors necessitaran 33 vots per passar l’eliminatòria.

"Estic encantat, però encara ens queda molt camí per recórrer", va dir aquest dijous Johnson. Els dos finalistes d’aquesta primera fase s’enfrontaran en una votació final en la qual decidiran els 160.000 membres del partit. Ara voten els 313 diputats 'tories’.

Gran recolzament de les bases

L’última enquesta de ConservativeHome, que representa les bases del partit, revela que Johnson compta amb un recolzament del 54%, seguit de Stewart amb un 11% i de Raab amb un 8%. O sigui que, si Johnson accedeix a la fase final, serà molt difícil batre'l.

El gran dubte ara és saber qui quedarà segon i serà el rival de Johnson. Aquest dijous Gove va quedar per darrere de Hunt. Sens dubte, s’ha vist afectat per la mala premsa que ha tingut aquests últims dies per confessar que havia consumit cocaïna fa 20 anys.

Notícies relacionades

Aquestes primàries conservadores estan marcades per la por que el Partit del Brexit de Nigel Farage continuï quedant-se amb votants euroescèptics ‘tories’ decebuts. L’única manera de frenar-lo és implementant el 'brexit'. Tots els candidats ho garanteixen. La diferència està en com volen fer-ho.

Johnson i Raab són els que adopten una línia més dura. Han promès treure el país de la Unió Europea el 31 d’octubre amb acord o sense. Johnson, a més, es nega a pagar els 44.000 milions d’euros acordats com a factura de divorci. Gove i Hunt no són tan radicals i prioritzen un acord amb Brussel·les. Després hi ha els europeistes Hancock i Stewart amb una proposta més continuista amb Theresa May, que aquest dijous no va voler revelar a qui havia votat.