REGNE UNIT

Deu contendents s'inscriuen en les primàries amb Boris Johnson de favorit

L'exalcalde de Londres és el candidat dels radicals euroescèptics 'tories'

La primera votació se celebrarà aquest dijous

zentauroepp48575879 file photo  former british foreign secretary boris johnson  190610193330

zentauroepp48575879 file photo former british foreign secretary boris johnson 190610193330 / Hannah Mckay

3
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

El grup parlamentari conservador va anunciar aquest dilluns que 10 contendents van aconseguir els avals necessaris per presentar-se a les primàries del partit britànic per elegir un nou líder i primer ministre que substitueixiTheresa May i amb Boris Johnson com a clar favorit.

L’exalcalde de Londres compta amb el recolzament dels influentsradicals conservadorsliderats per Jacob Rees-Mogg, que ha comparat Johnson amb Winston ChurchilliMargaret Thatcher. “Boris creu en els britànics i complirà el seu anhel de deixar la Unió Europea”, va confessar. Johnson també és el favorit entre les bases del partit, amb el 43% de recolzament, molt per davant de Michael Gove, el ministre de medi ambient, amb el 12%.

Els altres 8 candidats són els ministres euroescèptics Esther McVey, Mark Harper, Dominic Raab, Sajid Javid, Andrea Leadsom i Jeremy Hunt i els europeistes Matt Hancock i Rory Stewart.

Johnson va anunciaruna rebaixa dels impostos a les persones amb ingressos altsi del’impost a les empreses, actualment del 19%, un dels més baixos d’Europa. Diumenge ja va avisar a la Unió Europea (UE) que no pagaria els 44.000 milions d’euros de l’acord de divorcisi marxaven sense acord. També va assegurar que marxarien de la UE el 31 d’octubre amb acord o sense.

Dos protagonistes

Johnson i Gove tornen a ser els dos protagonistes d’aquestes primàries, reeditant la lluita que van mantenir en les primàries del 2016 per succeir David Cameron. Johnson i Gove van ser els dos cervells de la campanya del ‘brexit’ en el referèndum i es van presentar junts en les primàries amb Johnson com a candidat i clar favorit. Gove el va deixar a l’estacada en l’últim minut presentant una candidatura pròpia. Johnson es va retirar.

Una campanya tacada per les drogues

Aquestes primàries estan marcades per les confessions dels candidats d’haver pres droga en la seva joventut. Fins a 7 dels 10 pretendents ho han admès en algun moment.Boris Johnson va revelar el 2007 que havia consumit cocaïna i cànnabis en els seus anys universitaris a Oxford. Jeremy Hunt va prendre cànnabis barrejat en lassi (iogurt tradicional indi) durant un viatge que va fer per l’Índia com a motxiller en la seva joventut. També Dominic Raab va reconèixer haver fumat cànnabis d’estudiant i Rory Stewart va concedir haver pres opi durant un casament a l’Iran fa 15 anys.

“Si arribo a la ronda final amb Johnson i només quedem nosaltres, faci el que faci jo, no et retiris”, es va burlar Gove aquest dilluns durant la presentació de la seva campanya. Gove també va criticar les “retallades als rics” anunciades per Johnson i va afirmar que “els pobres sempre han de tenir preferència”. Va anunciar que reemplaçaria l’IVA per un altre impost més baix.

Quant al ‘brexit’, és partidari de demanar una altra pròrroga a partir del 31 d’octubre si, arribat el moment, encara no han arribat a un acord. “Alguns candidats diuen que s’ha de sortir sense acord, però això suposaria un vot de censura al Parlament contra el primer ministre, eleccions anticipades i [Jeremy] Corbyn al poder”. La seva prioritat és firmar unacord de lliure comerç amb Brussel·lesa l’estil del Canadà.

Consum de cocaïna

La capacitat per frenar Johnson de Gove s’ha vist delmada per les crítiques que ha rebut després de confessar que havia consumit cocaïna de jove. Fins i tot l’expresidenta del partit, la baronessa Warsi, ha demanat la renúncia de Gove, que aquest dilluns va reconèixer que aquest escàndol està afectant la seva campanya.

Notícies relacionades

Altres dels grans protagonistes en la jornada van ser la ministra de treball i pensions, Amber Rudd, i la titular de defensa, Penny Mordaunt, que van donar el seu recolzament a Jeremy Hunt, el ministre d’Exteriors. El seu suport és significatiu perquè les dues havien sonat com a possibles contendents, tenen un pes important en el gabinet i representen els dos pols enfrontats en el Partit Conservador. La proeuropea Rudd va ser una de les que més van pressionarTheresa Mayperquè descartés una sortida sense acord, mentre que Mordaunt, antieuropea, creu que va ser un error treure el ‘brexit’ sense acord de la mesa de negociació.

Hunt s’ha presentat avui com el candidat “de la unitat”. “Aquest és un moment extremadament seriós que requereix un líder seriós i experimentat”, va expressar, en clara referència a Boris Johnson. “Necessitem l’art d’una negociació dura, no l’art de la retòrica buida”, va afirmar. Hunt, euroescèptic convertit, defensa tornar a negociar amb Brussel·les. Assegura que la UE està oberta a negociar i, com Gove, va alertar que un ‘brexit’ sense acord conduiria a unes eleccions generals i significaria la “desaparició” del Partit Conservador. La primera votació de les primàries serà aquest dijous.