Boris Johnson amenaça de no pagar la factura de sortida a la UE

L'exalcalde de Londres és el candidat favorit en la carrera per succeir Theresa May

zentauroepp48377699 files  in this file photo taken on may 28  2019 conservative190529125205

zentauroepp48377699 files in this file photo taken on may 28 2019 conservative190529125205 / DANIEL LEAL-OLIVAS

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’exalcalde de Londres Boris Johnson, favorit en la carrera per succeir Theresa Mayper succeir Theresa May com a primer ministre britànic, ha suggerit aquest diumenge que si arriba a ser cap de Govern no pagarà la factura de sortida pactada amb la Unió Europea (UE) fins que Brussel·les concedeixi millors condicions al Regne Unit. 

La factura del ‘brexit’és la quantitat que el Govern britànic s’ha compromès a abonar una vegada abandoni la UE en concepte de responsabilitats adquirides, entre les quals les pensions dels funcionaris britànics que han treballat al bloc comunitari. Londres i Bruelas van acordar el setembre passat que aquesta quantitat ascendeix a 43.000 milions d’euros

“Crec que els nostres amics i socis han d’entendre que els diners quedaran retinguts fins al moment en què hi hagi més claredat sobre el camí que s’ha de seguir”, ha dit Johnson a ‘The Sunday Times’, en la primera entrevista que concedeix des que va anunciar la seva candidatura a liderar el Partit Conservador.

Sortida sense acord

Per aconseguir un “bon acord”, els “diners són un gran lubricant”, ha afegit el polític ‘tory’, que adverteix al mateix temps que el Regne Unit s’ha de preparar per a la possibilitat d’abandonar la UE sense un pacte el 31 d’octubre, la data límit establerta per Brussel·les per ratificar els termes de sortida acordats.

Johnson parteix amb avantatge en el procés de les primàries conservadores que començarà oficialment aquest dilluns, el guanyador del qual heretarà el despatx del número 10 de Downing Street a finals de juliol. 

L’exalcalde és l’aspirant preferit pel 43 % dels afiliats conservadors, mentre que el seu rival més proper és el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, que obtindria el 12% del recolzament dels militants, segons una enquesta publicada per la influent pàgina ConservativeHome.

El passat de Gove

Notícies relacionades

La candidatura de Gove s’ha vist envoltada de polèmica aquest cap de setmana, després que els mitjans hagin airejat que va consumir cocaïna en diverses ocasions fa 20 anys. El titular de Medi Ambient va admetre que ho va fer quan era “un jove periodista” i va reconèixer que va ser “un error”. “No crec que els errors del passat et desqualifiquin”, va afirmar.

El ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt, és un altre dels candidats que segons les enquestes podria assolir la ronda final de les primàries conservadores, quan els afiliats de la formació votaran entre els dos aspirants amb més recolzaments entre els diputats ‘tories’.