Escàndol judicial al Brasil

La possible acusació falsa contra Lula, un terratrèmol per a Bolsonaro

L'acusació d'imparcialitat sobre l'exjutge i actual ministre estrella el deixa amb un peu fora del Govern d'ultradreta

La defensa de Lula comença a pressionar perquè el Tribunal Suprem anul·li el judici en contra seu, que va dur a terme Moro

zentauroepp48576684 demonstrators protest in front of the justice ministry in br190611201434

zentauroepp48576684 demonstrators protest in front of the justice ministry in br190611201434 / EVARISTO SA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El ‘Morogate’ ha sacsejatel Brasilcom una mata i ha posat el president,Jair Bolsonaro, davant undoble malson polític. D’una banda, l’amenaça de quedar-se sense un dels seus ministres estrella,Sergio Moro, fortament debilitat després que sortís a la llum elpaper que va fer en els seus temps de jutge com a coordinador de les acusacions contra Luiz Inácio Lula da Silvacoordinador de les acusacionsque, en l’aspecte formal, va tirar endavant el cap dels fiscals del ‘cas Lava Jato’,Deltan Dallagnol. La possible caiguda de l’actual ministre de Justícia va unida a una altra notícia que enfurisma el Govern d’ultradreta: l’exmandatari, a presó des de l’abril del 2018, podria sortir aviat de la presó de Curitiba. "La veritat pot emmalaltir, però no mor mai", va dir mentre espera.  Després d’haver-lo visitat a la presó, Cristiano Zanin Martins, el seu advocat, va assegurar que Lula ha quedat "bastant impactat" per les filtracions de ‘The Intercept’, tot i que "per a ell tot això no ha sigut una novetat".

El loquaç i provocador Bolsonaro s’ha quedat de moment sense paraules. Només els seus fills han manifestat que tot es tracta d’unacampanya orquestrada. El capità retirat ha preferit aquesta vegada la subtilesa i que les imatges parlin per ell sobre els fets que esgarrifen el país. Per això aquest dimarts s’ha deixat fotografiar juntament amb Moro. Junts han pujat a una llanxa al llac Paranoá, que banya la residència oficial del president. Més tard han anat a una cerimònia militar. Segons ‘O Globo’, el jutge es va quedar al costat de Bolsonaro“en senyal de prestigi”. L’excapità, després, l’ha condecorat. Però per a la majoria dels analistes polítics s’ha tractat d’unsuport molt febleque sembla presagiar al ministre més amargors, entre les quals, que el Congrés formi unacomissió d’investigació.

Opinió exprés

Moro, un jutge a la picota

Cristina Manzano

Directora d'Esglobal

Moro estava sent qüestionat per la seva agenda en matèria de seguretat. Però ara es troba "contra la paret", d’acord amb la revista 'Piauí'. El paladí judicial del bolsonarisme apareix com algú que xutava els córners i alhora els rematava de cap. La metàfora futbolística utilitzada no només al·ludeix als missatges a través de l’aplicació Telegram entre un magistrat i un fiscal, prohibits per la Carta Magna i el Codi Penal. Moro, al seu torn, ha quedat en evidència com aacusador i responsabled’impartir justícia en la causa que va condemnar Lula. 

L’anul·lació del judici

El material revelat per ‘The Intercept’ té un potencial radioactiu. Els escassos defensors del ministre ho van rebutjar com a proves perquè va serobtingut de manera il·legal, presumptament, a través d’un ‘hacker’. Però Gilmar Mendes, un dels ministres delSuprem Tribunal Federal(STF), va considerar fallida aquesta interpretació. “Si demà es descobreix que una persona condemnada per assassinat és innocent a través d’una prova il·legal, es diu que en generalaquesta prova és vàlida”. Aquest criteri, segons va assenyalar el diari paulista ‘Folha’, és compartit per altres integrants de la màxima autoritat judicial que, ben aviat, ha d’analitzar una petició presentada per la defensa de Lula contra Moro que, si prospera, hauria de desembocar en l’anul·lació del judicique va portar a la presó el líder del Partit dels Treballadors (PT). Oscar Vilhena, professor de Dret Constitucional de la Fundació Getulio Vargas a Sao Paulo, i Thiago Bottino, professor de Dret Penal a la FGV Derecho Rio, van manifestar a ‘Piauí’ que les converses entre Moro i Dallagnol tenen elpotencial per invalidar aquest procésper falta de parcialitat.

Notícies relacionades

La ultradreta, que en general intervé en les xarxes de manera descoberta quan discuteix un tema de primer ordre i no dubta a recórrer a les‘fake news’, aquesta vegada ha reaccionat amb timidesa. Moro també calla amb un agreujant impensat: s’espera que doni alguna explicació. Mentre passen les hores, assenyala Hélio Schwartsman, columnista de ‘Folha’, el“perjudici polític és complet”. Valeska Teixeira Zanin Martins, l’altra advocada de Lula, es va congratular amb aquesta conclusió. "És el que sempre vam dir: va ser un cas de persecució política".

 Abans que esclatés el 'Morogate', el mateix STF tenia fixat per a aquest dimarts discutir la concessió de l’arrest domiciliari a persones condemnades en segona instància, entre elles, Lula. Les coses canvien vertiginosament al Brasil. I encara –conjecturen els que segueixen de ben a prop l’escàndol– hi pot haver altres sorprenents revelacions.