Justícia argentina

Cristina Kirchner invoca el papa Francesc per criticar la seva situació judicial

Després d'un nou processament, l'expresidenta va fer seva la preocupació del Pontífex per la politització de la justícia

Fernández de Kirchner i part del seu entorn afronten diverses causes per presumpta corrupció en l'obra pública

Former Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner waves during a rally in Buenos Aires  Argentina June 20  2017  Picture taken June 20  2017  REUTERS Marcos Brindicci

Former Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner waves during a rally in Buenos Aires Argentina June 20 2017 Picture taken June 20 2017 REUTERS Marcos Brindicci / MARCOS BRINDICCI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Cristina Fernández de Kirchner s’enfronta, en un any electoral, al seu segon judici oral i públic després que el jutge federal Claudio Bonadio la processés en una causa per presumpta ‘cartelització’ de l’obra pública i de les concessions de les carreteres. L’expresidenta i actual candidata a la vicepresidència d’Alberto Fernández de cara als comicis de l’octubre va evitar aquesta vegada comentar el dictamen en particular i va fer seves unes paraules recents del papa Francesc sobre els perills que ofereix a l’Amèrica Llatina la politització dels tribunals. En un vídeo que ha circulat per les xarxes socials, el Pontífex d’origen argentí va fer saber la seva "preocupació" davant d’"una nova forma d’intervenció exògena" que es dona "a través dels procediments legals" i les "tipificacions judicials". Per al Papa, "el ‘lawfare’ (guerra jurídica), a més de posar seriosament risc la democràcia dels països, generalment és utilitzat per minar els processos polítics emergents". Jorge Bergoglio va cridar a "detectar i neutralitzar aquesta mena de pràctiques" per a així "garantir la qualitat institucional dels estats".

El concepte de ‘lawfare’ va ser definit a començaments del segle XXI pel general nord-americà, assessor del Pentàgon, Charles Dunlap,  que va valorar la importància de transformar“codis legals en bales”.Ningú s’esperava que el Papa considerés aquesta pràctica com una “activitat judicial impròpia en combinació amb activitats multimediàtiques paral·leles".  

A l'exmandatària la intervenció de la màxima autoritat de l’Església Catòlica li va anar com anell al dit. "Imperdibles 59 segons de Francesc parlant de la manipulació del Poder Judicial amb finalitats de persecució política a opositors", va considerar Fernández de Kirchner en el seu compte de Twitter. Va ser la manera que va triar per contestar al nou processament. En el mateix pronunciament, el jutge Bonadio va decidir eximir de responsabilitats penals Gianfranco Macri, germà de l’actual president, Mauricio Macri

"A les xarxes socials Cristina va utilitzar un vídeo del Papa per suggerir que és víctima d’una persecució", va assenyalar el diari ‘Clarín’. El Pontífex no va tenir gaire bona relació amb el matrimoni Kirchner mentre es eraarquebisbe de la ciutat de Buenos Aires. De fet, tant la presidenta com el seu extint marit que l’havia precedit en el Govern, afirmaven en privat que Bergoglio era el veritable cap de l’oposició. Però els vincles van canviar a partir del seu nomenament com a Papa, el 2013. L’ex cap d’Estat el va visitar al Vaticà en més d’una oportunitat.

Notícies relacionades

Les paraules de Francesc van formar part del seu discurs durant la clausura de la Cimera Panamericana de Jutges sobre Drets Socials i Doctrina Franciscana, celebrada dimarts passat. En el marc d’aquestes deliberacions, el Pontífex es va trobar amb Eugenio Zaffaroni, un exintegrant del Tribunal Suprem argentí de simpaties públiques amb el kirchnerisme.

La inquietud papal pels usos de la justícia a l’Amèrica Llatina tenen un antecedent pròxim. La setmana passada, Bergoglio va enviar una carta a l’expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que compleix una condemna a la presó de Curitiba dictada en el marc d’un controvertit procés que l’any passat el va treure de la cursa electoral en la qual era favorit. En la missiva, Francesc va recordar la mort i la resurrecció de Jesucrist i va remarcar que "el bé vencerà al mal, la veritat vencerà la mentida i la salvació vencerà la condemna".