LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Arrestat a Rússia un conegut reporter d'investigació

Golunov, autor de reportatges sobre la corrupció a l'alcaldia de Moscou, està acusat de possessió de drogues

Els seus amics afirmen que va ser la policia la que va col·locar les substàncies al seu pis i han convocat actes de protesta

zentauroepp48526773 inter190607172550

zentauroepp48526773 inter190607172550 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ivan Golunov, un dels més prestigiosos periodistes d’investigació de Rússia, que treballa per a la publicació independent Meduza, ha sigut arrestat sota l’acusació de possessió de drogues, segons ha informat la policia local. Els companys periodistes, així com els seus caps, afirmen que es tracta d’un cas fabricat, afirmen que ha sigut la mateixa policia la que ha col·locat drogues al seu pis i a la seva motxilla i mantenen que els problemes de Golunov amb la justícia estan únicament relacionats amb la seva feina informativa.

"Tots els càrrecs són falsos, i totes les circumstàncies que han envoltat la seva detenció són il·legals", ha declarat, en conversa telefònica amb EL PERIÓDICO, Ilia Krasikxikov, company de feina i amic del detingut. En aquests moments, segons ha explicat el mateix Krasikxikov, el reporter estava investigant pràctiques il·legals en els serveis funeraris municipals, "un dels negocis més corruptes" de la ciutat. L’alcaldia moscovita es troba en mans de Serguei Sobianin, pròxim al president Vladímir Putin i un home que en algunes ocasions fins i tot ha arribat a sonar com el seu successor.

No és la primera vegada que un reporter o un activista dels drets humans molest per al poder rus és detingut amb el càrrec de tinença o tràfic de drogues, acusació, segons acostuma a assegurar el seu entorn, orquestrada per les mateixes forces de seguretat. Un dels casos que més polseguera i indignació van aixecar en el seu moment va ser el d’Oiub Titiev, director de l’oficina a Txetxènia de l’oenagé de drets humans Memorial, i finalment condemnat el març passat a quatre anys de presó en una colònia de treball.

Una inspecció obligatòria

Meduza ha informat que Golunov va ser detingut al migdia de dijous quan anava al seu lloc de treball en companyia d’altres periodistes. Segons la seva versió dels fets, no se li va concedir la possibilitat de disposar d’un advocat en les primeres hores sota custòdia policial a la seu del Ministeri de l’Interior del Districte Occidental, moment en què li van trobar suposadament 3,5 grams de mefedron durant una "inspecció obligatòria". A més, continua el relat, va ser "colpejat" mentre es duia a terme aquest registre. La policia "sabia on buscar, van trobar el que volien i no van continuar amb el registre", ha denunciat Dmitri Djuliai, advocat del detingut.

Notícies relacionades

En un comunicat emès pelconsell editorial de Meduza, es manté que l’acusat és "innocent" i s’assegura que la seva persecució judicial està relacionada amb la seva "activitat periodística". Alguns companys de Golunov han acudit al migdia d’aquest divendres a la seu del Ministeri de l’Interior i han muntat un piquet amb cartells en què exigien el seu alliberament, un acte de protesta que ha sigut immediatament dispersat per la policia, i durant el qual s’han arribat a practicar fins a una desena de detencions

La detenció de Golunov constitueix un nou cop a la premsa independent de Rússia, assetjada pels obstacles administratius que els imposa el poder rus i per les maniobres intimidatòries. A més d’alguns assassinats prestigiosos, com ara el d’Anna Politkóvskaia  i el d’Anastàsia Baburova, s’han produït casos d’assalts a reporters incòmodes, com Oleg Kaixin, apallissat i colpejat el 2010 a prop de casa seva a Moscou.