MEDI AMBIENT
Malàisia tornarà 3.000 tones de residus plàstics als seus països d'origen
"Si envies escombraries al nostre país te les tornarem sense pietat", diu la ministra de Medi Ambient, Yeo Bee Yin
La Xina era el principal receptor fins l'any passat, quan va prohibir la importació de set milions de tones d'escombraries
Malàisia s’afegeix a la llista de nacions asiàtiques que rebutgen les escombraries delspaïsos rics. La ministra de Medi Ambient de l’estat asiàtic, Yeo Bee Yin, ha anunciat aquest dimarts que enviaran fins a 3.000 tones de residus plàstics als països d’on provenen, entre els quals s’inclouen els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit.
Bee Yin, ministra d’Energia, Tecnologia, Ciència, Medi Ambient i Canvi Climàtic, ha dit que es tornaran 60 contenidors d’escombraries que havien sigut importats il·legalment. "Van ser portats il·legalment al país sota una declaració falsa i altres delictes que violen clarament la nostra llei ambiental", segons ha denunciat la ministra malàisia en una roda de premsa, després d’inspeccionar els enviaments alPort Klang, als afores de la capital, Kuala Lumpur.
Principal destí per als residus plàstics
L’any passat, Malàisia es va convertir en elprincipal destí del món per als rebutjos plàstics, després que la Xina en prohibís la importació, interrompent el flux de més de set milions de tones d’escombraries l’any. Dotzenes de fàbriques de reciclatge han sorgit al país, moltes sense llicències d’operació, mentre que les comunitats locals s’ha queixat dels problemes ambientals conseqüència de la ruta il·legal de residus.
Els funcionaris de Malàisia han identificat almenys 14 països d’origen. La llista inclou els EUA, el Japó, Austràlia, França, el Canadà, Austràlia i el Regne Unit, que rebutgen els seus residus al país asiàtic. Bee Yin ha advertit que els ciutadans de les nacions desenvolupades desconeixien en gran manera que les seves escombraries –que creuen que s’estan reciclantreciclant– s’estan acumulant a Malàisia majoritàriament, on s’eliminen fent servir mètodes nocius per almedi ambient.
Una empresa de reciclatge amb seu al Regne Unit havia exportat fins a 50.000 tones de residus plàstics a Malàisia en els últims dos anys, ha dit Bee Yin, sense identificar l’empresa. La ministra de Medi Ambient ha demanat als governs estrangers que investiguin aquestes companyies: "Estem instant les nacions desenvolupades a revisar la seva gestió dels rebutjos plàstics i deixar d’enviar escombraries als països en desenvolupament". I ha advertit que "si envies escombraries a Malàisia, te les tornarem sense pietat".
Conveni de Basilea
Notícies relacionadesMalàisia ja ha tornat a Espanya cinc contenidors de residus plàstics contaminatscinc residus plàstics contaminats. El plàstic inadequat per al reciclatge es crema, la qual cosa allibera químics tòxics a l’atmosfera. O acaba en un abocador, que pot contaminar les fontsd’aigua i terra. Aquest mes, uns 180 països van acordar esmenar el Conveni de Basilea per fer que el comerç mundial de rebutjos plàstics sigui més transparent i estigui més ben regulat. ElsEUA,l’exportador mundial més gran de residus plàstics, no ha ratificat el pacte, firmat fa 30 anys.
Per la seva part, el president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va ordenar la setmana passada al seu Govern que contracti una companyia d’enviaments privada perquè torni 69 contenidors d’escombraries al Canadà i els deixi a les seves aigües territorials si es nega a acceptar-los. No obstant, el Canadà ha dit que les escombraries, exportades a les Filipines entre el 2013 i el 2014, van ser una transacció comercial realitzada sense el consentiment del Govern d’Ottawa. El país havia acceptat recuperar les escombraries, però Duterte va perdre la paciència mentre es feien els arranjaments i va contractar una companyia privada per tornar els residus al país nord-americà.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol