EL DRAMA MIGRATORI

Mor el cinquè menor immigrant sota custòdia dels EUA des del desembre

El jove guatemalenc feia una setmana que estava detingut, tot i que la llei insta a traslladar els menors a refugis en 72 hores

Del 2008 al 2018 cap forà en situació irregular va morir sota la tutela nord-americana després de travessar la frontera

zentauroepp48256927 ciudad juarez  mexico   may 20  migrants hold hands as they 190521192330

zentauroepp48256927 ciudad juarez mexico may 20 migrants hold hands as they 190521192330 / MARIO TAMA

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Entre el 2008 i el 2018 cap immigrant menor d’edat havia mort en custòdia de les autoritats dels Estats Units després de creuar sense papers des de Mèxic la frontera, sol o acompanyat. En els últims sis mesos, en canvi, ja sóncinc els menors mortssota aquesta tutela, tres des del 30 d’abril. L’últim és un adolescent de 16 anys que van morir dilluns per causes que no s’han fet públiques en un centre de detenció al sud de Texas i la mort del qual intensifica l’escrutini de les condicions en què l’Administració de Donald Trump està mantenint i tractant els menors detinguts.

La Patrulla de Fronteres i Duanes (CBP per les seves sigles en anglès) va anunciar aquest dilluns la mort del menor, Carlos Gregorio Hernández Vázquez, que com els altres quatre menors morts des del desembre havia emigrat des de Guatemala. Segons la informació oficial, l’adolescent va travessar la frontera amb un grup d’unes 70 persones i va ser detingut el dia 13 a prop de la localitat texana d’Hidalgo. Se’l va mantenir retingut en instal·lacions de CBP a McAllen. El diumenge 19 va informar que no es trobava bé i personal d’infermeria li va diagnosticar una grip, per a la qual va començar a rebre medicació. Va ser traslladat a una altra estació de CBP a Weslaco, també a Texas, i dilluns, una hora després que se li realitzés una revisió, va ser trobat sense vida.

Múltiples investigacions

Tant l’FBI com el Departament de Seguretat Nacional, la CBP i la policia de Weslaco han obert una investigació en un cas en el qual hi ha moltes preguntes per respondre. Ningú ha explicat, per exemple, per què l’adolescent no va ser traslladat a un hospital. Tampoc per què en el seu casno s’havien seguit els procediments legals, que segons la normativa federal insten a resituar els menors en un refugi per a joves del Departament de Sanitat en les 72 hores següents a la seva detenció (inicialment queden en custòdia del Departament de Seguretat Nacional quan són detinguts sense estar acompanyats d’un adult). Tot i que segons la CBP dijous passat es va aprovar el seu trasllat a un centre de menors a Brownsville (Texas), mai es va arribar a produir.

Notícies relacionades

Grups que treballen en la defensa delsimmigrants  i els drets humans han denunciat la mort, que es produeix després de les dels nens Jakelín Caal, de vuit anys, i Felipe Gómez, de set, al desembre (després de les quals es van anunciar millores en els controls i atenció sanitària) i dues més de recents: la d’un altre noi de 16 anys que va morir el 16 d’abril i la d’un menor de dos anys la setmana passada. La Unió Americana de Llibertats Civils ha recordat, per exemple, que té interposada una denúncia per les condicions en què es manté els detinguts a les instal·lacions de McAllen i Amnistia Internacional ha assegurat que “és perillós i cruel detenir gent, particularment nens, en condicions insalubres i de massificació”.

El president Trump, per la seva banda, ha culpat els demòcrates del succeït, assegurant que són els que bloquegen la nova legislació que segons ell permetria "arreglar les coses". La seva Administració, no obstant, és la que intenta aprovar noves normes que permetrien mantenir detingudes durant temps indefinit les famílies migrants, incloent-hi nens, mentre es resolen els seus casos o són deportats.