CRISI HUMANITÀRIA

Els EUA prometen canvis en l'atenció mèdica a menors immigrants en la seva custòdia després de dues morts en tres setmanes

Felipe Alonzo-Gómez, mort la nit de Nadal, feia més de 130 hores que era en instal·lacions de la patrulla fronterera

Les normes urgeixen a traslladar els menors a establiments més adequats en un màxim de 72 hores

zentauroepp46359393 central american migrants  who were dropped off at a bus sta181226203406

zentauroepp46359393 central american migrants who were dropped off at a bus sta181226203406 / JOSE LUIS GONZALEZ

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Kevin McAleenan, màxim responsable de l’agència que s’encarrega de laProtecció de Duanes i Fronteres dels Estats Units, assegura que les morts dels qui són sota la seva custòdia són “extraordinàriament rares”. En les tres últimes setmanes, no obstant, se n’han produït dos, en els dos casos de nens guatemalencsJakelin Ameí Caal Maquin, que tenia 7 anys i va morir el 8 de desembre, i Felipe Alonzo-Gómez, de 8 anys, que va morir la nit de Nadal. I només després d’aquests dos casos McAleenan ha ordenat una revisió d’algunes polítiques i canvis que inclouen un examen mèdic de tots els menors de 10 anys sota la seva “custòdia i cura”. No es donen xifres de quants són.

Els passos anunciats no semblen cridats a resoldre la crisi ni tots els interrogants que plantegen aquestes dues morts i, en especial, la de Felipe Alonzo-Gómez. Després de ser detingut amb el seu pare el dia 18 a Tejas, el menor portava més de 130 hores sota custòdia de la patrulla fronterera quan va morir. La normativa en vigor, tot i que Donald Trump intenta canviar-la, urgeix al fet que els menors no passin més de 72 hores en instal·lacions d’aquest cos abans de ser posats en llibertat o traslladats a altres de més grans i amb més serveis d’altres agències.

Les ‘geleres’

Pare i fill van passar els primers dos dies des de la seva detenció en instal·lacions de la patrulla fronterera al port d’entrada de Pas del Nord. No s’ha confirmat si s’hi estaven utilitzant les infames “geleres”, cel·les on la temperatura es manté extremadament baixa. Des d’aquest punt van ser traslladats a l’estació a El Paso, on segons les autoritats es van arribar a “nivells de capacitat” que van motivar un altre trasllat, el dia 22, a l’estació a Alamogordo. Va ser aquí que l’endemà un agent va observar possibles “símptomes de grip” en el menor, que va ser portat a un hospital, on primer se li va diagnosticar un refredat corrent i més tard, després de detectar-se-li febre, se’l va mantenir hora i mitja en observació.

Una vegada que es va donar l’alta d’urgències al nen amb una recepta d’amoxicil·lina i ibuprofèn, pare i fill van ser traslladats a una altra instal·lació de detenció temporal en una autopista. Allà és on va començar a vomitar cap a les set de la tarda del dia 24. Segons les autoritats el seu pare va rebutjar més atenció mèdica. A les deu de la nit el van veure “letàrgic” i amb nàusees. “Com no hi havia cap metge de guàrdia”, segons el relat oficial, se’ls va emportar de nou a l’hospital. En el trasllat el nen va tornar a vomitar i va perdre la consciència. A l’arribar al centre mèdic no es va aconseguir reanimar-lo.

Sistema inapropiat

Polítics demòcrates i activistes de drets humans i immigració tornen a exigir investigacions i respostes. L’Administració de Trump defensa que no s’han violat normes existents sobre límits de retenció de menors perquè, segons la seva interpretació, legalment discutida, només s’apliquen als que arriben als EUA no acompanyats. Fins al comunicat de McAleenan, no obstant, apunta indirectament a l’inapropiat del sistema actual. Reconeix que s’estan estudiant “opcions disponibles” per respondre a l’increment de detencions de famílies, tant en qüestió d’allotjament  com per fer atenció mèdica.

Notícies relacionades

Per a aquesta última podrien demanar recolzament de la Guàrdia Costanera i més ajuda als Departaments de Defensa i Salut i Assumptes socials i l’Agència Federal de Gestió d’Emergències. McAleenan també ha anunciat que es col·labora ja amb el Centre de Control i Prevenció de Malalties.

Només al novembre els EUA van detenir 25.172 persones del que denominen “unitats familiars”. El novembre de l’any passat els detinguts van ser 7.016. L’accentuat increment apunta al fracàs de l’estratègia de Trump d’aplicar una política migratòria de mà dura com a eina de dissuasió.