OFENSIVA JUDICIAL

Suècia ordena la detenció d'Assange per violació

La fiscalia va reobrir la setmana passada la causa dos anys després d'haver-la tancat

zentauroepp48133956 assange190520092127

zentauroepp48133956 assange190520092127 / Frank Augstein

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Fiscalia sueca ha presentat aquest dilluns una ordre de detenció per suposada violació contra el fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange, com ja havia anunciat la setmana passada que faria al reobrir el cas dos anys després de tancar-lo.

"He demanat a la cort d’Uppsala (nord d’Estocolm) que detingui Assange en absència, sospitós de violació en grau menor per causa probable. Si el tribunal decideix detenir-lo, enviaré una ordre d’arrest europea perquè sigui entregat a Suècia", va assenyalar en un comunicat la fiscal superior adjunta, Eva-Marie Persson.

El periodista australià va ser arrestat fa un mes per la força per agents britànics a l’ambaixada de l’Equador a Londres –on s’havia refugiat el 2012 per evitar l’extradició a Suècia–, al retirar-li la nova Administració de Quito l’asil diplomàtic.

Assange, retingut en una presó de màxima seguretat, va ser condemnat recentment per un tribunal britànic a 50 setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional el 2012 i espera que el Regne Unit decideixi sobre una petició d’extradició els Estats Units per filtrar documents secrets a WikiLeaks.

La reobertura del 'cas Assange' a Suècia obeeix al canvi en la seva situació, ha assegurat la Fiscalia, que ha insistit que el tancament es va deure a la impossibilitat de fer avançar la causa i no a la falta de proves, a més que els tribunals suecs han conclòs en diverses ocasions que les sospites contra ell són versemblants.

"En el cas d’un conflicte entre una ordre d’arrest europea i una altra d’extradició dels Estats Units, les autoritats britàniques hauran de decidir l’ordre de prioritat", va assenyalar la fiscal.

Persson va emfatitzar que el resultat del procés és "impossible de predir", però que des del seu punt de vista el cas a Suècia pot transcórrer de forma simultània al que segueix al Regne Unit.

El procés a Suècia es va reactivar al demanar l’advocada d’una de les denunciants, Elizabeth Massi Fritz, la reobertura del cas després de la detenció a Londres d’Assange, a qui Quito va retirar l’asil per haver conculcat suposadament "convencions internacionals i el protocol de convivència" a la missió diplomàtica.

Delictes prescrits

Tres dels delictes pels quals va ser investigat Assange a Suècia van prescriure i el de violació ho farà l’agost del 2020.

Notícies relacionades

La Fiscalia sueca va emetre el novembre del 2010 una ordre d’arrest europea contra Assange, que va ser detingut un mes després a Londres, i a partir d’allà va començar un procés judicial que va culminar el juny del 2012, quan el Suprem va reafirmar l’extradició a Suècia i el periodista es va refugiar a l’ambaixada equatoriana.

El procés a Suècia contra Assange, que es declara innocent i no ha sigut formalment acusat de res, ha estat envoltat de polèmica sobre la solidesa de les denúncies i els motius de les demandants, filtracions als mitjans, substitucions de fiscals i la reobertura d’un cas que havia sigut reduït inicialment a delicte menor.