resolució judicial

La fiscalia de Suècia reobre el cas per presumpta violació contra Assange

El fundador de Wikileaks està actualment complint una condemna al Regne Unit per vulneració de la seva llibertat condicional

assange / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La fiscalia sueca ha anunciat que reobre la investigació sobre la denúncia de violació contra el periodista i activista australià i fundador de Wikileaks, Julian Assange. La investigació sobre el cas es va aturar el 2017a causa de la situació d’Assange en aquell moment, refugiat a l’ambaixada de l’Equador a Londres. Llavors, la justícia sueca va dir queel cas podria ser reobertsi canviava la situació de l’activista. "Atès que va abandonar l’ambaixada, les circumstàncies han canviat i estimo que es donen les condicions per seguir amb el cas", ha dit en roda de premsa la fiscal superior adjunta sueca Eva-Marie Persson.

L’activista, de 47 anys, va estar set anys a l’interior de la delegació diplomàtica equatoriana a la capital britànica per evitar l’extradició als Estats Units, on també el persegueix la justícia per les filtracions de documents secrets fetes pel seu portal i que li podrien costar una pena d’almenys cinc anys de presó. El mes d’abril passat, Assange va ser tret per la força per la policia londinenca de la seu diplomàtica després que el Govern de Quito li retirés la seva condició d’asil.

Persson ha recordat que la investigació sobre Assange no va ser suspesa per falta de proves, sinó per la impossibilitat que progressés, i va ressaltar que els tribunals suecs han conclòs en diverses ocasions que les sospites en contra seu tenen el grau de versemblança més gran.  Després de sortir de l’ambaixada equatoriana, l’advocada de la jove demandant que acusa Assange va demanar reactivar el cas. 

Tres delictes

La fiscal va informar que presentarà una sol·licitud d’arrest en absència contra el periodista al jutjat d’Uppsala (nord d’Estocolm) i que enviarà una ordre d’arrest europea. Amb aquesta mesura, la justícia sueca aposta per aconseguir-ne l’extradició, la qual cosa pot complicar la tasca dels Estats Units per portar-lo davant de la justícia. Tres dels delictes pels quals Assange va ser investigat a Suècia van prescriure, i el de violació ho farà l’agost de 2020. 

"No és possible predir el resultat del procés, però considero que una investigació preliminar pot fer-se de forma paral·lela al cas al Regne Unit", va assenyalar Persson, que creu necessari un nou interrogatori, tot i que es va obrir a fer-lo per videoconferència. La fiscal ha recordat que competeix a les autoritats britàniques determinar quina petició té prioritat, l’ordre d’arrest europea o la sol·licitud d’extradició als Estats Units.

Un tribunal britànic va condemnar fa dues setmanes el fundador de Wikileaks a 50 setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional en aquest país el 2012, quan el Suprem en va reafirmar l’extradició a Suècia i estava pendent la dels Estats Units i el periodista es va refugiar a l’ambaixada.

Procés polèmic

Notícies relacionades

El procés a Suècia contra Assange, que es declara innocent i no ha sigut formalment acusat de res, ha estat envoltat de polèmica sobre la solidesa de les denúncies i els motius de les demandants, filtracions als mitjans, substitucions de fiscals i la reobertura d’un cas que havia sigut reduït inicialment a delicte menor. 

L’editor en cap del portal Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, creu que la reobertura del cas permetrà a Assange "netejar el seu nom" i ha negat que hagi "evitat" l’interrogatori de les autoritats sueques.