L'AUGE POPULISTA

Thierry Baudet, el nou referent de l'extrema dreta a Holanda

El nou partit Fòrum per la Democràcia es projecta com el primer en intenció de vot i amplia la base del nacionalisme antiislàmic

El carismàtic populista supera per la dreta Geert Wilders amb un discurs classista i incendiari contra els estrangers, les dones i la UE

zentauroepp48158812 thierry baudet190515123146

zentauroepp48158812 thierry baudet190515123146 / Niels Ralph Wenstedt

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nit del 15 de març del 2017 va ser molt tensa a l’Haia. Els Països Baixos contenien l’alè davant d’unes eleccions que podien suposar la primera gran victòria de l’extrema dreta al’oest d’Europa. Malgrat la seva caiguda, els conservadors van repetir un triomf que frenava les aspiracions del líder islamòfob Geert Wilders, però entre l’alleujament i la joia de molts, el populisme antiislàmic va guanyar un nou aliat que ara sacseja el país: Thierry Baudet.

Tan carismàtic com ufanós, la nova estrella del nacionalisme xenòfob neerlandès té tan sols 36 anys. El 2015 va fundar el think tank Fòrum per la Democràcia (FvD) i a finals del 2016 el va convertir en un partit per fer el salt a la Tweede Kamer, el parlament nacional. Pocs podien augurar llavors que aquest març passat, en les seves primeres eleccions regionals, es convertiria en la formació més votada del país amb un 14%, un sorprenent tomb electoral que no es veia des de 1917 i que va dilapidar la majoria progressista del Senat.

L’extravagant i provocador Baudet està protagonitzant un ascens meteòric que recorda els passos de Pim Fortuyn, pare del populisme antiislàmic a Holanda, assassinat el 2002 per un activista ecologista. Convertit en el nou enfant terrible de la ultradreta, ha sabut aprofitar-se de la desil·lusió entre els votants de Wilders per atreure’ls amb un discurs contrarevolucionari que atreu molts holandesos. Els sondejos li atorguen ja un 17% en intenció de vot, la qual cosa suposaria també la seva victòria a nivell nacional.

Europa blanca

Aquest èxit immediat es deu en part al seu encant mediàtic. Fotogènic, repentinat i vestit sempre com un dandi, aquest Patrick Bateman de la política holandesa ha posat nu en el seu compte d’Instagram i ha sigut ensabonat per certs mitjans que han normalitzat la seva imatge com la d’un model.

Més enllà de la forma, Baudet ha basat el seu ascens en la reivindicació de la identitat nacional. Està convençut que els Països Baixos i la civilització occidental estan a punt del col·lapse, que les elits del país odien la seva cultura –una cosa que descriu amb el terme oikofobia–i que els immigrants musulmans són responsables d’això. En un clar senyal de racisme biològic, parla d’aquests com a "elements malvats i agressius que estan sent introduïts en el nostre organisme social” i s’alça com a defensor messiànic d’una Europa judeocristiana que ha de ser "predominant i culturalment blanca".

Tot i que assegura que en el seu partit no hi caben racistes ni antisemites, ell mateix s’ha reunit amb supremacistes blancs dels EUA i el fascina la figura del filofascista deJean-Marie Le Pen. Altres membres destacats de FvD han assegurat que la raça negra és intel·lectualment inferior, que cal expulsar els refugiats de tornada a Síria i que el matrimoni homosexual corromp la societat. Tot i així, ha intentat captar el vot gai i de les dones assenyalant el fonamentalisme islàmic com a enemic, una cosa que no l’ha privat de dir que són "biològicament inferiors” i estar d’acord amb el fet que les seves dones desitgen "ser subjugades”.

Elitisme 'antiestablishment’

Tot i que pugui semblar una contradicció, Baudet és un elitista antiestablishment. Menysprea una classe política "estúpida” a què es refereix com a "càrtel", a les universitats i als periodistes, però no amaga la seva creença que tota societat necessita una "capa superior". Fill d’una família de classe mitjana, llicenciat en Història i doctorat en Dret, es ven com una versió més culta i sofisticada de Wilders i exhibeix una actitud petulant i aristocràtica que rebutja obertament la modèstia.

Així, s’autodefineix com"l’intel·lectual  més important" de la seva generació. Va obrir el seu primer discurs parlamentari en llatí i és habitual sentir com parlar amb odi de l’art i l’arquitectura moderns i celebrar les seves victòries fent referència al Mussol d’Atenea, una figura de la mitologia grega que simbolitza la saviesa i el poder.

Aquesta estratègia li ha servit per nodrir-se de gairebé un terç dels votants de Wilders, però també per eixamplar la base del populisme antiislàmic dels Països Baixos. Tot i que l’ultra de cabellera oxigenada encara capta millor el vot obrer blanc, Baudet sap arribar a les elits que critica i al vot protesta amb el Govern conservador.

Sortida de la UE

Notícies relacionades

El seu discurs apocalíptic també es tradueix fora de les seves fronteres. Com tot euroescèptic de manual, advoca per la sortida dels Països Baixos de la Unió Europea (anomenada Nexit), per la tornada a l’Estat-nació com a rebuig d’un multiculturalisme que veu imposat per Brussel·les, així com per millorar relacions amb Rússia. També vol introduir un model de democràcia directa com el suís, amb més referèndums a la població i un sistema de vot electrònic. Amb tot això, les enquestes també li donen la segona posició i fins a cinc escons per a les eleccions europees del 26 de maig.

En un país on creix la conscienciació mediambiental, Baudet ha demostrat que es pot nedar a contracorrent. Al desembre, el Parlament va impulsar una llei que pretén retallar les emissions contaminants un 95% per al 2050, una de les més ambicioses del món. Tot i que va ser recolzada per set partits, el FvD va catapultar la seva victòria oposant-se a un pla que veu com un nou malbaratament davant la “histèria” del canvi climàtic. Si arriba a governar seguirà els passos de Donald Trump per abandonar l’acord internacional sobre reduccions d’emissions.