Dues mirades

Una nova Europa

La il·lusòria democràcia directa populista dilueix el format estàndard de la democràcia liberal. Està naixent una altra Europa. Ja sabem com els agrada, als feixistes, allò de néixer i matinar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43576653 italy s interior minister and deputy pm matteo salvini  r  a180601210530

zentauroepp43576653 italy s interior minister and deputy pm matteo salvini r a180601210530 / ALBERTO PIZZOLI

Està naixent una nova Europa. No és el lema de la campanya institucional de les eleccions al Parlament Europeu ni un crit d’esperança per a un continent en crisi. O, segons com es miri, sí que ho és: un crit per a l’esperança... dels moviments populistes. Això de néixer i de matinar sempre ha tingut molt de predicament entre els feixistes, des del “empieza a amanecer” falangista fins a l’Alba Daurada. “Està naixent una nova Europa” ho ha dit Luigi di Maio, vicepresident italià i dirigent del M5E, en unes declaracions incendiàries i del tot allunyades de la diplomàcia interestatal. Tant ell com l’arravatat Salvini no solament han lloat el moviment dels 'gillets jaunes' sinó que els han encoratjat, “perquè la política s’ha tornat sorda a les exigències dels ciutadans” i perquè la revolta francesa és un exemple “de democràcia directa”, la mateixa que ells practiquen, la dels “ciutadans de bé que protesten”, com ha recalcat Salvini.

És un cas insòlit que un Govern europeu valori com a positiu i necessari allò que un altre govern veí contempla com a causa d’alarma social. Ara són els armilles grogues, però en un futur hi pot haver d’altres conjures col·lectives que seran interpretades segons el codi de l’extremisme de dretes. Una il·lusòria democràcia directa que dilueix el format estàndard de la democràcia liberal. Està naixent una nova Europa. Ja sabem com els agrada, als feixistes, això de néixer i de matinar.