SEGRESTATS A L'ÀFRICA

Els ostatges alliberats a Burkina Faso arriben a París

Macron rep a l'aeroport els dos francesos i la ciutadana sud-coreana rescatats durant una operació que ha costat la vida a dos militars

zentauroepp48108704 macron190511200727

zentauroepp48108704 macron190511200727 / FRANCOIS GUILLOT

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El president francès, Emmanuel Macron, ha rebut aquest dissabte a l’aeroport militar de Villacoublay, a prop de París, els dos francesos i la ciutadana sud-coreana, alliberats juntament amb una nord-americana, la nit del 9 al 10 de maig a Burkina Faso després de set dies segrestats, durant una complexa operació militar, que ha costat la vida a dos oficials francesos.

Acompanyat pel ministre d’Afers Exteriors, Jean Yves Le Drian, la ministra de Defensa, Florence Parly, i el cap d’Estat Major de l’Exèrcit, François Lecointre, el president francès ha saludat i intercanviat unes paraules al peu de l’escaleta de l’avió amb els francesos Patrick Picque i Laurent Lassimouillas.

Els dos turistes van ser segrestats l’1 de maig quan es trobaven fent un safari al parc natural de Pendajari, al nord del Benín, una zona de selva verge que s’estén al llarg de la frontera amb Burkina Faso.

Durant el rescat, que la ministra de Defensa va qualificar de “veritable proesa”, van morir dos oficials de la marina francesa pertanyents al comando d’operacions especials ‘Hubert’, Cédric de Pierrepont, de 33 anys, i Alain Bertoncello, de 28.

En l’operació van participar una vintena de militars especialitzats en l’alliberament d’ostatges, així com drons i helicòpters francesos avalats pelsserveis secrets nord-americans.

Els francesos i la ciutadana sud-coreana segrestats llegint un comunicat davant la premsa. / françois guillot (reuters)

 “Els nostres primers pensaments són per als dos militars que han donat la vida per treure’ns d’aquest infern. El seu sacrifici dona sentit a les nostres vides”, ha dit Lassimouillas en un missatge llegit davant de la premsa.

“Hauríem d’haver tingut en compte les recomanacions de l’Estat i la complexitat de l’Àfrica, i haver evitat aquesta part del món que, lamentablement, cau en la inestabilitat”, ha afegit admetent certa responsabilitat en el segrest.

El cap de la diplomàcia gal·la ha assenyalat que els soldats morts “van complir amb la seva missió”, però ha insistit que els turistes han de respectar les recomanacions del ministeri i evitar les zones de perill.

Hores abans Le Drian havia demanat extremar la prudència als qui viatgin al sud de la zona del Sahel, ja que es tracta d’una regió en què els grups gihadistes tenen una gran mobilitat. 

“S’han d’adoptar les màximes precaucions per evitar que es produeixin aquests segrestos i evitar el sacrifici dels nostres soldats”, havia declarat a Europe 1.  Segons la titular de Defensa, a la zona operen dos grups terroristes, un de vinculat a Al-Qaida i un altre a Estat Islàmic del Gran Sàhara.

No obstant, el parc on van ser segrestats els dos turistes francesos, la sud-coreana i una altra turista nord-americana, que ha sigut repatriada pel Govern dels EUA, no estava fins ara considerat com una zona de risc pel Quai d’Orsay.

Homenatge als Invalides

Notícies relacionades

“Donar la vida per salvar la d’altres és la forma de compromís més gran. El missatge de França és clar: els que volen atacar França, als francesos, saben que els perseguirem, els trobarem i els neutralitzarem. La missió del nostre exèrcit és protegir els francesos, és una missió que té riscos, i lluitar contra els terroristes és perillós”, ha assenyalat Parly.

L’Elisi ha anunciat que Emmanuel Macron presidirà dimarts, 14 de maig, als Invalides una cerimònia en homenatge als dos militars morts durant la intervenció per alliberar els ostatges. De moment, es desconeix la identitat dels segrestadors.