ACTE MULTITUDINARI

Cristina Fernández presenta el seu llibre en un acte amb aroma a candidatura electoral

L'expresidenta de l'Argentina congrega milers de seguidors que coregen crits de «Cristina presidenta, Cristina presidenta»

56817d4d-fbcc-4118-a540-1166a9f2307e-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Acompanyada per milers de seguidors, l’expresidenta de l’Argentina, Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015) ha presentat aquest dijous (matinada de divendres a Espanya) un llibre biogràfic i polític, que ja és supervendes, en un acte amb gran càrrega política i una forta aroma electoral, malgrat que no ha confirmat si es presentarà a les pròximes eleccions.

Pocs minuts abans de l’hora prevista, l’exmandatària ha fet acte de presència a la Fira del Llibre de Buenos Aires, que ha acollit la presentació de ‘Sinceramente’,enmig d’eixordadors càntics com “Tornarem, tornarem” i “Cristina presidenta, Cristina presidenta”.

“Agraeixo elsmilers i milers que han comprat el llibre en moments difícils. Em consta que a més molts ho fan ajuntant les monedes o ajuntant-se entre dos o tres per poder comprar el llibre”, ha expressat l’actual senadora al poc de començar la seva intervenció, en la qual ha mantingut un discurs calmat però crític.

La crisi que fueteja al país des de fa un any, amb la gestió del seu successor a la Presidència i màxim enemic polític, Mauricio Macri, ha sobrevolat les seves paraules al llarg de la presentació del seu primer llibre, que ha assegurat es va animar a escriure per aportar un “instrument per discutir i debatre” des de l’experiència.

“Sincerament, compatriotes, estem en un moment molt especial del nostre país en què és necessari aportar aquest tipus de debats”, ha remarcat l’exmandatària, convençuda que és l’aportació que pot “fer i donar” perquè entre tots es pugui construir “una cosa diferent a tot”.

Proposa un contracte social

En clara referència a la convocatòria que Macri ha fet al conjunt polític, sindical, empresarial i de l’església per arribar a consensos i transmetre confiança en els mercats financers fins als comicis presidencials d’octubre, Fernández ha considerat que “ningú en èpoques de discursos d’unitat i de grans acords entre sectors” hi pot estar en desacord.

Però ha proposat una cosa més: un contracte social de tots els argentins, de “ciutadania responsable”, amb “metes quantificables i exigibles”.

“Que el compromís sigui de tothom. Primer de l’Estat de generar les polítiques i segon dels empresaris per generar aquesta ocupació. Amb la convicció que no hi ha possibilitats en aquest món tan difícil que avui tenim de generar creixement econòmic sense mercat intern fort”, ha subratllat, i ha posat com a exemple els Estats Units, on “l’economia vola”.

Els moments del seu llibre

A ‘Sinceramente’, l’excap d’Estat opina sobre moments polèmics del seu mandat com la mort del fiscal Alberto Nisman –qui l’havia denunciat per presumpte encobriment de terroristes–, detalla la seva relació amb el Papa, narra la seva visió sobre l’actual president, Mauricio Macri i justifica el seu qüestionat patrimoni, pel qual l’investiga la Justícia.

Des que es va posar a la venda el 26 d’abril, ha sigut una autèntica revolució a les botigues, en un “fenomen inèdit i inusitat”, segons ha afirmat Juan Ignacio Boido, director a l’Argentina de Penguin Random House Grupo Editorial, que ha participat a l’esdeveniment amb Fernández i María Teresa Carbano, presidenta de la Fundació El Libro. Només els primers 20.000 exemplars es van exhaurir en la primera hora, i actualment ja se n’han venut més de 300.000.

Acte multitudinari

L’expectació era enorme. Tant que s’ha optat per només permetre l’accés a la sala Jorge Luis Borges a unes 1.000 persones, entre figures polítiques, de la cultura i dels mitjans de comunicació o activistes de drets humans.

Per exemple, la presidenta d’Abuelas de Plaza de Mayo, Estela de Carlotto; el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel i l’actriu Cecilia Roth. Tots tenien una invitació especial, i no s’ha permès accedir a càmeres de vídeo ni de fotos dels mitjans de comunicació. Fora del saló, milers de militants kirchneristes s’han congregat, molts amb banderes partidàries i entonant càntics, per seguir la seva líder a través de dues pantalles gegants: una dins del recinte i una altra al carrer.

Els motius

“Si em volien acariciar l’ànima, ho han fet”, ha dit Fernández, que ha revelat que va ser l’excap de Gabinet del seu mort marit, el també exmandatari Néstor Kirchner (2003-2007), i el seu mateix fins al juliol del 2008, que el va animar a escriure el llibre.

“Em va dir que l’angoixava les coses que es deien de mi i del Néstor, els nois (els seus fills), de la nostra vida i la nostra relació. Em va dir... ‘jo que els vaig conèixer els dos junts, em fa molta angoixa que s’escriguin aquestes coses i mentides’”, ha recordat la líder kirchnerista.

Notícies relacionades

Segons ha continuat, li va semblar “molt mesquí i egoista” escriure una cosa “d’un només” i li va semblar que “havia d’escriure coses que els servissin als altres” per reconèixer-se en la història del que han viscut “com a argentins i argentines durant tantes dècades”.

Va ser l’abril de 2018 quan va començar a crear el llibre, una experiència “impressionant” perquè dona la possibilitat de la “paraula perfecta” i al desembre va prendre la decisió que l’havia de presentar avui, quan fa 44 anys del seu casament amb Kirchner –mort l’any 2010 d’una aturada cardíaca–. Un acte carregat de simbolisme electoral que obre la porta a un llarg any en què Cristina Fernández sembla estar escalfant motors.