CONFLICTE LATENT

Mike Pompeo visita l'Iraq enmig de les creixents tensions amb l'Iran

El secretari d'Estat dels EUA s'ha reunit amb líders iraquians per assegurar la protecció dels nord-americans al país davant l'Iran

zentauroepp48063357 epa01  bagdad  irak   08 05 2019   el presidente iraqu   bar190508142214

zentauroepp48063357 epa01 bagdad irak 08 05 2019 el presidente iraqu bar190508142214 / Presidencia de Irak

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha fet aquest dimarts a la nit una visita sorpresa a Bagdad, capital de l’Iraq, en plena escalada de la tensió amb l’Iran. Precisament, aquest dimecres el president iranià ha anunciat una reducció dels seus compromisos nuclears en resposta a la imposició de noves sancions per part de Washington.

El misteri es va mantenir durant la major part del dia després de cancel·lar en l’últim minut una visita a Berlín, on Pompeo s’havia de reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per "qüestions urgents" que s’havien de resoldre. El cap de la diplomàcia dels EUA va abandonar Finlàndia, sense revelar on es dirigia. No va ser fins al final del dia que una font del Govern iraquià va informar que Pompeo era a l’Iraq.

El Departament d’Estat dels EUA només va confirmar la visita una vegada que el funcionari va tornar a Londres, durant la nit, per reprendre aquest dimecres la seva gira europea. "La raó per la qual anem a Bagdad" es deu a la informació que indica una escalada de les activitats de l’Iran, ha dit Pompeo als periodistes que l’han van acompanyar en el seu viatge a la capital iraquiana, on s’ha reunit amb el primer ministre iraquià, Adel Abdul Mahdi, i el president, Barham Salih.

Al final de la seva visita, ha anunciat que va rebre "garanties" dels líders iraquians, que "van entendre que era la seva responsabilitat" protegir "adequadament els nord-americans  al seu país". La seva visita a l’Iraq, un país aliat tant dels EUA com de l’Iran, es produeix enmig de les tensions entre Teheran Washington.

L’Administració de Donald Trump, que ha convertit la República Islàmica de l’Iran en el seu enemic número u al Pròxim Orient, ha anunciat en els últims dies l’enviament d’un portaavions i diversos bombarders B-52 a la regió. El desplegament, denunciat com un acte de "guerra psicològica" per Teheran, va ser qualificat per la Casa Blanca com un "missatge clar i inequívoc" al règim iranià: "Respondrem implacablement a qualsevol atac contra els interessos dels EUA o els nostres aliats".

Reducció dels compromisos iranians

El Pentàgon va anunciar dimarts "senyals clars i recents que les forces iranianes i els seus associats estan fent preparatius per a un possible atac a les forces nord-americanes". "Són atacs imminents, que passarien amb bastanta rapidesa, ens assabentem de la seva existència i prenem totes les mesures per prevenir-los", ha dit Mike Pompeo després del seu pas exprés per Bagdad. I ha afegit que esperava que "els iranians s’ho pensin dues vegades abans d’atacar els interessos dels EUA".

D’acord amb la web de notícies Axios, Israel, un ferm defensor d’una política d’aïllament de l’Iran, ha enviat recentment informació d’intel·ligència a Washington sobre els plans iranians amb els aliats dels EUA al Golf. Els equips nord-americans a Bagdad es troben entre els objectius esmentats per algunes fonts, tot i que diversos observadors resten importància a la realitat de l’amenaça i creuen que l’Administració Trump busca sobretot augmentar la pressió

Notícies relacionades

La tensió s’està apreciant en el terreny militar per primera vegada des que els EUA es van retirar de l’acord  nuclear internacional. Trump va tancar la porta fa un any –el de maig del 2018— al text acordat el 2015, que contenia la prohibició a Teheran per a la fabricació de la bomba atòmica, considerant que és massa lax. Des d’aleshores, per a disgust dels seus aliats europeus, que segueixen molt aferrats a aquest text, el president nord-americà ha continuat enfortint la seva "campanya de màxima pressió" contra el règim iranià i augmentant les mesures punitives, que van des d’amenaçar amb sancions econòmiques els països que continuen comerciant amb l’Iran.

El Govern dels EUA va incloure recentment la Guàrdia Revolucionària de l’Iran en la seva llista negra d’"organitzacions terroristes estrangeres". Per la seva banda, l’Iran ha anunciat aquest dimecres que el seu país redueix els compromisos adquirits amb l’acord nuclear del 2015 i dona un termini de 60 dies perquè la resta de països signants del pacte compleixin les exigències de Teheran.