CRISI A VENEÇUELA

Maduro ha dit que el cop ha sigut derrotat i ha demanat que els seus autors no quedin impunes

Guaidó havia assegurat comptar amb el recolzament dels uniformats per fer fora Maduro

L'1 de maig els oficialistes i opositors tornaran al carrer a mesurar les seves forces

0a90dc35-f4f5-44b4-b65f-cad7776b2292-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Després d’hores de rumors i ‘fake news’ sobre la seva veritable fortalesa política, Nicolás Maduro es va presentar a la nit davant de les càmeres de televisió per cantar victòria davant el “colpisme” opositor.  Envoltat dels seus col·laboradors civils i militars va assegurar quel’“escaramussa basada en la simulació”que va protagonitzar el petit grup d’uniformats que va acompanyar el diputat Juan Guaidó a les portes d’una caserna de Caracas “no pot quedar impune”.Maduro va anunciar que tres fiscals han intervingut en l’assumpte i van començar a interrogar els implicats en actes de “violència armada” que busquen“arrasar amb la força majoritària que governa fa 20 anys”. Els conspiradors, va afegir, “pensaven que serien recolzats per un milió de persones”. No obstant “van fracassar en el seu pla i el seu anomenat perquè Veneçuela vol pau”.

De moment, Guaidó, a qui els Estats Units i 50 Governs més van reconèixer com a president “encarregat”,no sembla córrer risc d’anar a la presó. El Govern suposa que la seva detenció pot desencadenar tempestes majors provinents dels Estats Units. Alhora, la presència del diputat als carrers representa un desafiament polític inèdit per a l’Estat. “El que deia el règim que tenia el control de les Forces Armades és una farsa. Maduro no té el suport ni el respecte dels militars ni del poble. Ha sigut un dia històric de la fase definitiva. La pressió i la protesta generen resultats”, va assegurar el legislador a través de les xarxes socials abans que Maduro parlés per cadena nacional. “Crido els militars a continuar avançant en l’operació llibertat. Serem als carrers, aquest és el nostre territori. No hi ha possibilitat d’un cop d’Estat almenys que em vulguin capturar a mi. Aquesta és una rebel·lió pacífica en contra d’un tirà que es tanca”. L’optimisme de Guaidó desconcerta alguns analistes.

CONJURA I XOU 

Maduro va oscil·lar a qualificar els episodis de dimarts com una conjura i “un xou” perquè la base aèria“mai va ser presa. Hores abans, el ministre de Defensa, el general Vladimir Padrino López, va afirmar que un grup  “insignificant” d’uniformats va irrompre a la matinada davant la caserna i es va apostar a l’autopista Fajardo “amb armes de guerra”.El 80% dels efectius havien anat al lloc sota engany i, al descobrir-ho, va dir, van desistir d’acompanyar Guaidó. “No permetrem cap agressió contra la llei, la institucionalitat i la democràcia. Si hem d’utilitzar les armes per defensar aquests principis, les utilitzarem”, va dir Padrino López.

La societat i el món, va assegurar per la seva part Maduro, van poder veure “una Veneçuela de pau i prosperitat” i una altra “de la violència, violació dels drets polític, de les armes, entregada als interessos forans de l’oligarquia colombiana i l’imperi ianqui”. Segons Maduro, “als Estats Units no hi ha hagut un Govern tan boig com aquest. Quin desequilibri mental. Quant d’odi en aquesta gent. Ens hem enfrontat a diverses modalitats d’agressió com mai abans en la història havia passat”. No va perdre l’oportunitat d’ironitzar sobre els rumors propagats per l’administració Trump que va estar a punt de pujar a un avió amb destí a Cuba i que els russos el van obligar a atrinxerar-se a Caracas.

Fora el Palau de Miraflores els simpatitzants del Govern mantenien una modesta vigília en la nit de Caracas. Al matí havien sigut milers. Maduro els va felicitar per la seva tenacitat i va prometre una gran mobilització l’1 de maig “per guanyar la pau”. També va fustigar amb vehemència Leopoldo López, qui va eludir l’arrest domiciliari i va acompanyar Guaidó als voltants de la base aèria La Carlota. “¿Qui els afavoreix? ¿Qui els finança?”. López, que representa elssectors més radicals de l’oposició, va tenir una presència fugaç als carrers. Després es va refugiar en l’ambaixada xilena. La fuga de casa seva va ser possible per la complicitat d’un sector dels serveis d’intel·ligència (Sebin). El seu director, Manuel Ricardo Cristopher Figuera, va abandonar el seu càrrec i, d’acord amb versions periodístiques, ha sigut arrestat.

S’ACOSTEN MÉS CONFRONTACIONS

Notícies relacionades

La crisi política té la particularitat que els dos bàndols s’han sentit guanyadors. “Va felicitar els seus col·laboradors per la manera que van derrotar el cop i va demanar un aplaudiment per a les Forces Armades, va dir Maduro. “Demà continuem amb l’execució de l’#OperaciónLibertad. Iniciem la fase final i estarem de forma sostinguda als carrers fins a aconseguir el cessament de la usurpació. ¡Anem amb tot, amb més força i determinació!”, va assenyalar Guaidó, que a tres mesos d’autoproclamar-se mandatari interí va llançar la seva jugada més audaç. Cada part veu l’altra debilitada i amb un poder minúscul. Més enllà dels discursos i les consignes hi ha la realitat. L’intent de grups opositors de prendre la base militar va provocar desenes de ferits. Maduro va dir que dos coronels que defensaven el predi es troben en teràpia intensiva.

Una societat empobrida i exhausta sap que el conflicte encara ha de passar fases més inquietants. Un sector de l’antimadurisme que no veu la llum al final del túnel és cada vegada més procliu a dirimir la disputa amb l’ajuda decisiva del poder de foc nord-americà. “Intervenció” és una exigència que fa pública sense posar-se vermella.