CATÀSTROFE NATURAL

Un nou cicló amenaça de devastar una altra vegada Moçambic

El fenomen meteorològic, batejat amb el nom de 'Kenneth', és la segona tempesta més gran que arrasa la regió després del pas, fa sis setmanes, de l''Idai'

zentauroepp47902089 this handout picture released and taken on april 26  2019 by190426113518

zentauroepp47902089 this handout picture released and taken on april 26 2019 by190426113518 / NOUR HEMICI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un nou i devastador cicló, anomenat 'Kenneth', va tocar terra dijous a la nit al nord de Moçambic, a la província de Cabo Delgado. El fenomen meteorològic de categoria 4, amb vents de fins a 220km/h, ha causat grans danys i ha deixat almenys tres víctimes mortals. La tempesta arriba sis setmanes després del pas del cicló 'Idai, que va inundar va destrossar localitats senceres al seu pas per MoçambicZimbàbue i Malawi, deixant més de 1.000 morts a la regió.

"S’espera que el 'Kenneth' porti fins a 600 mil·límetres de pluges a aquesta zona en els pròxims 10 dies, el doble del que va rebre la ciutat portuària de  Beira en el mateix període posterior al pas del cicló 'Idai' el mes passat," ha informat en un comunicat el portaveu del Programa Mundial d’Aliments (PMA), Herve Verhoosel.

Unes 700.000 persones estan en risc alnord  del país, segons la informació del’Agència Moçambiquesa de Gestió de Desastres (INGC), que ha dut a terme l’evacuació de gent més gran possible d’aquesta zona. Al’illa  d’Ibo, lloc de residència d’unes 6.000 persones, el 90% de les cases, majoritàriament de fang, han sigut destruïdes. "Tenim més de 36.000 famílies en zones de risc que van començar dimecres el procés de ser resituades en escoles (considerades refugis segurs)", va dir la directora general de l’INGC, Augusta Maita

Risc d’inundacions i corriments de terra

El 'Kenneth' va tocar terra a la ciutat de Pemba, capital de la província de Cabo Delgado, que des de dijous està sense electricitat, a causa de la caiguda d’arbres que han espatllat la infraestructura elèctrica, però també a causa que en alguns casos les companyies han decidit desconnectar el sistema com a mesura preventiva.

S’espera que les pluges torrencials puguin causar inundacions de fins a 5 metres, tot i que la intensitat ha baixat en les últimes hores, mentre avança per terra cap alsud del país, les zones que es veuran afectades estan molt menys poblades que les arrasades per l’'Idai'

El nou cicló arriba al final de la temporada de pluges al país, quan els nivells dels rius i les preses ja són elevats de per si, i per això s’espera que amb aquestes pluges arribin al seu nivell màxim el pròxim dilluns, segons l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA).

Abans d’arribar al continent africà, el cicló va passar la nit de dimecres per les illes Comores, on va causar almenys tres morts, una vintena de ferits i greus danys materials, i va anar agafant força fins al seu impacte a terra. Tant l’arxipèlag de les Comores com els veïns Tanzània i Malawi estan en alerta davant la possibilitat de fortes pluges.

Moçambic encara no s’ha recuperat

És la primera vegada en la història que dos grans ciclons fuetegen Moçambic en la mateixa temporada, segons ha recordat l’OCHA. L’'Idai' va tocar terra el passat 14 de març a Beira, i gairebé va arrasar la totalitat de la ciutat i els seus voltants i deixant pobles sencers sota l’aigua durant diversos dies. Després va avançar cap a Zimbàbue Malawi, i va causar greus danys i va deixar aïllades diverses localitats del nord-est del país.  

Notícies relacionades

"Temo que s’estigui preparant una altra catàstrofe humanitària, ja que el cicló 'Kenneth' es dirigeix a Moçambic i Tanzània", ha dit la representant del secretari general de l’ONU per a la Reducció del Risc de Desastres, Mami Mizutori.

Moçambicencara s’estàrecuperant de la devastació causada per l’'Idai', considerat el pitjor desastre natural de la història recent alsud-est  de l’Àfrica, amb més d’un miler de morts, sumant les morts en aquest país (603), Zimbàbue (344) i Malawi (56). A més, milers de persones continuen desplaçades i 2 milions de persones encara necessiten ajuda humanitària, segons l’ONU.