PRESUMPTE DELICTE ECONÒMIC

El cap del contraespionatge de Chávez, detingut a Madrid

L'exmilitar, que el febrer passat va mostrar el seu recolzament a Guaidó, ha sigut arrestat a petició dels EUA, que l'acusen de narcotràfic

El Pollo, como se'l coneix, està convençut que els militars trauran Maduro del poder

hugo-carvajal-justicia-aruba-1

hugo-carvajal-justicia-aruba-1 / Joel Vasquez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

“Tinguin la certesa que estic fent i continuaré fent tot el que estigui al meu abast per tornar la llibertat i la democràcia al meu país. (Nicolás) Maduro sortirà per decisió de la Força Armada Nacional", va dir dies enrere l’exgeneral de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) Hugo CarvajalEl 'Pollo', com se’l coneix, estava convençut que tenia un paper per jugar per forçar la sortida política del seu i amic i aliat. Però ha sigut detingut aquest divendres a Espanya per agents de la Policia Nacional. Carvajal està reclamat pels Estats Units per un delicte de narcotràfic.

Carvajal va desenvolupar la carrera militar de més de 30 anys, que va trobar el seu punt de més reconeixement com a responsable de les tasques més sensibles que li va encarregar Hugo Chávez. De fet, 'el Pollo' va ser un dels protagonistes de l’alçament encapçalat per Chávez el 1992 i que es considera com l’inici del moviment bolivarià. En el poder, va manejar el servei d’intel·ligència. 

Des de feia anys, Carvajal era un objectiu dels tribunals dels EUA. La justícia l’acusava de ser un nexe amb les FARC i inclusivament el narcotràfic. El Tresor dels Estats Units l’havia sancionat. El 2014, 'el Pollo' va ser detingut per petició nord-americana a Aruba. Llavors, les seves autoritats el van posar en llibertat. Va retornar com a heroi a Caracas. Maduro el va rebre i va qualificar l’incident de “segrest”.

Notícies relacionades

Després el va premiar amb un escó a l’Assemblea Nacional (AN) que maneja l’oposició des del 2015. Però 'el Pollo' va decidir el 21 de febrer passat fer el mateix que Washington i 60 Governs més: reconèixer Juan Guaidó com a president encarregat. 

A to amb els temps de la seva conversió política, 'el Pollo' va començar a atacar sistemàticament Maduro i fins i tot a parlar el llenguatge que més agrada a l’Administració de Donald Trump. En cas de ser un enllaç clau amb la intel·ligència cubana, va passar a denunciar la seva presència a Veneçuela en caràcter d’enemics. “Ahir van oficialitzar el racionament elèctric a Veneçuela. La intenció és apagar-nos l’electricitat, les comunicacions, internet però sobretot l’ànim, l’ímpetu de lluita i fins i tot l’esperança”, va dir després de la sèrie d’apagades. Tenia la il·lusió de ser pres més seriosament pel cercle de Guaidó i els Estats Units. Va viatjar a Madrid amb aquesta idea.