CONFLICTE A L'ÀFRICA

Augmenta la tensió al Sudan mentre creixen les peticions de dimissió del president

Un soldat ha mort a l'intentar defensar els manifestants

zentauroepp47684495 sudan190409094428

zentauroepp47684495 sudan190409094428 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
Efe

La tensió continua als carrers de Khartum, la capital sudanesa, on milers de persones estan concentrades als voltants de les principals seus de l’Exèrcit, malgrat els intents de la policia de desallotjar-les. Les concentracions s’emmarquen en l’onada de protestes per demanar la dimissió del president Al-Bashir, que va arribar al poder gràcies a un cop d’Estat.

Un militar sudanès ha mort i vuit més han resultat ferits en un tiroteig amb les forces de seguretat. "Les unitats de l’Exèrcit van protegir els que participaven en la seguda, després de la intervenció de les forces de seguretat per dispersar la protesta per la força", va dir a Efel’activista Ali Ibrahim, membre de l’Associació de Professionals del Sudan, un sindicat opositor que ha liderat les mobilitzacions des del seu començament el passat 19 de desembre.

Malgrat la violència, desenes de milers de persones es troben als voltants del quarter general de l’Exèrcit i de la seu del Ministeri de Defensa, ubicats a un quilòmetre i mig del centre de Khartum. Molts manifestants s’han unit a l’acampada de protesta després d’haver-hi arribat des d’altres parts de la capital i de les localitats veïnes d’Um Durman i Khartum Nord.

Coalició opositora

Per la seva part, la coalició de partits i sindicats opositors sudanesos Forces de la Llibertat i el Canvi ha demanat avui de nou el recolzament de l’Exèrcit per expulsar del poder el president Omar al-Bashir, que s’enfronta a la pitjor crisi del seu mandat de gairebé 30 anys.

Aquest grup ha afirmat que la seguda als carrers prosseguirà fins a la renúncia del cap d’Estat i ha informat que ha creat un "òrgan polític per comunicar-se amb les Forces Armades sobre una transició de poder negociada".

Notícies relacionades

Per la seva part, el primer vicepresident i ministre de Defensa del Sudan, Auad bin Auf, ha assegurat avui que "les Forces Armades aprecien els motius de les protestes i que no estan en contra de les ambicions, aspiracions i desitjos dels ciutadans", però alhora ha advertit que "no permetran que el país vagi cap al caos ni toleraran qualsevol bretxa en la seguretat".

Les protestes van començar al Sudan al desembre motivades per la carestia i la inflació, però aviat es van tornar en contra d’Al-Bashir i, el cap de setmana passat, després de la dimissió del president algerià, Abdelaziz Bouteflika, van recobrar força després de diverses setmanes d’estancament.