el futur d'europa

Els euroescèptics volen aprofitar la pròrroga per acabar amb May

Els "conspiradors", crescuts i furiosos, busquen la manera de fer caure la primera ministre després del fracàs de la moció de censura

zentauroepp47701957 britain s prime minister theresa may leaves downing street  190410193308

zentauroepp47701957 britain s prime minister theresa may leaves downing street 190410193308 / Hannah Mckay

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Mentre Theresa May intentava convèncer ahir a Brussel·les els líders europeus que encara tenen un pla viable per al ‘brexit’, a Londres cada tribu de Westminster planejava els passos a fer durant la nova pròrroga. I els euroescèptics conservadors, envalentits i furiosos, són els seus enemics més grans. El pla és deslliurar-se com més aviat millor de la primera ministra. El Comitè 1922, que agrupa bona part dels conspiradors, s’havia de reunir ahir a la nit per decidir la seva estratègia en vista de l'acord amb els comunitaris. Si fos per ells, May mai hauria “pidolat” als Vint-i-set una ampliació. El Regne Unit simplement hauria deixat la Unió Europea aquest divendres. “Em resulta molt dolorós, i humiliant, veure que estem anant a suplicar que puguem marxar”, va comentar la líder del Partit Unionista Democràtic, Arlene Foster, una de les principals responsables que l’acord pactat amb la UE no hagi sigut ratificat al Parlament.

Més maoistes que 'Tories’

Dos membres del Comitè, Mark Francois i Andrea Jenkyns, han demanat públicament la dimissió de May. Francois va advertir aquesta setmana que, si hi ha una extensió llarga del ‘brexit’, els euroescèptics es convertiran “en el cavall de Troia dins de la UE per fer descarrilar tots els seus intents de dur a terme un projecte més federalista”. El professor de Ciències Polítiques de la universitat de Birkbeck, Robert Singh, al qual citava el ‘Financial Times’, assenyala que Francois i altres conservadors del seu estil "s’assemblen més a maoistes durant la Revolució Cultural  que a ‘tories’ pragmàtics’. 

Notícies relacionades

Els revoltats no poden, segons les normes del partit, presentar una nova moció contra May fins al desembre, un any després de la que ja van perdre amb una precipitació que segurament lamenten. Però diversos ministres ‘brexiteers’, oposats a la primera ministra, podrien dimitir i forçar la caiguda del Govern. Alguns d’ells no amaguen l’ambició de succeir-la. El pla passaria per designar un nou líder abans de la conferència anual aquesta tardor a Manchester. “La meva recomanació a la primera ministra és que no vagi a buscar una segona votació de confiança, perquè és gairebé segur que la perdrà i seria una humiliació”, va declarar l’excap dels ‘tories’, Ian Ducan Smith.

Laboristes com a últim recurs

May compareixerà aquest dijous a la Cambra dels Comuns per informar sobre el que va passar ahir i avançar el nou calendari per al ‘brexit’. “Vull que marxem com més aviat millor”, repetia instants després d’arribar a la capital comunitària. “El 22 de maig”, insistia, abans de les eleccions europees, de manera que el 30 de juny la tramitació estigués acabada. El seu últim recurs és aconseguir un compromís amb el cap de l’oposició, Jeremy Corbyn. Si els conservadors li han negat el seu suport, May, que no coneix el verb renunciar, buscarà els vots que necessita entre els laboristes. La qüestió no és senzilla. El Govern ha de fer serioses concessions per obtenir el vistiplau de Corbyn i d’un partit en el qual també hi ha profundes divisions.