La UE i May acorden ajornar el 'brexit' fins al 31 d'octubre

El nou termini dona prou marge, segons el president Donald Tusk, perquè laboristes i conservadors busquin a un pacte

Si Theresa May no celebra eleccions europees al maig el Regne Unit haurà de sortir del club l'1 de juny

brexit / periodico

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Ni 30 de juny, ni 31 de desembre, ni març deL 2020. Els 27 líders europeus han acceptat ajornar, per segona vegada, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea –prevista per a aquest divendres 12 d’abril–, tot i que no fins a la data que demanava la primera ministra britànica, Theresa May. La nova data de sortida marcada en vermell al calendari europeu serà com a màxim el 31 d’octubre del 2019, a mig camí entre la pròrroga d’un any que proposava el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i la sol·licitada per la líder delstories.

“Els Vint-i-set i el Regne Unit han acordat una extensió flexible fins al 31 d’octubre. Això significa sis mesos més perquè el Regne Unit trobi la millor solució possible", ha anunciat el president del Consell Europeu al voltant de les dues de la matinada i minuts després que May acatés la decisió. "L’extensió és tan flexible com s’esperava, però una mica més curta; tot i això encara és suficient per trobar la millor solució possible. Sisplau, no malgastin el temps", ha reclamat Tusk en un missatge dirigit a conservadors i laboristes.

La nova data que emergeix d’aquesta cimera d’emergència obliga el Regne Unit a celebrar eleccions europees al maig i a sortir de la UE quatre mesos més tard del que havia sol·licitat May per donar temps i marge a les converses iniciades amb el líder de l’oposició laborista, Jeremy Corbyn. “Una extensió fins al 31 d’octubre és assenyada, ja que dona temps al Regne Unit per escollir, finalment, el seu camí”, va valorar el primer ministre maltès, Joseph Muscat, el primer a confirmar oficialment la data. També ha considerat "raonable" el nou termini el president espanyol, Pedro Sánchez.

Revisió al juny

La data no està escollida a l’atzar. Suposa que el Regne Unit sortirà de la UE just un dia abans que la nova Comissió Europea assumeixi el seu mandat, l’1 de novembre, cosa que exclourà els britànics d’haver de nomenar un comissari en el nou Executiu, una prioritat per al president de França, Emmanuel Macron. L’acord inclou, a més, una clàusula de revisió en la cimera de finals de juny, tot i que els dirigents europeus han descartat continuar negociant sobre el 'brexit' en aquesta cita. "No negociarem al juny. El moment clau de decisions serà a l’octubre", ha explicat el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.

Inicialment, aquesta no era l’opció ambmés suport per part dels dirigents europeus. El gruix preferien l’alternativa d’una pròrroga flexible fins a finals d’any i inclús fins al març del 2020, tal com havia suggerit Tusk. Una idea que també agradava a la cancellera alemanya, Angela Merkel, obertament partidària d’evitar tant sí com no un ‘brexit’ caòtic. Però Macron s’ha plantat i ha exigit limitar el màxim possible la permanència britànica. "No tot és preferible a un no-acord", han insistit fonts de l’Elisi en relació amb l’actitud del president francès que considera que qualsevol solució ha de complir tres prioritats: que no posi en perill el projecte europeu, que es respecti la decisió democràtica del poble britànic i que tot es faci amb la major claredat.

Cooperació sincera i lleial

Les conclusions pactades pels 27, després de gairebé vuit hores de negociacions, recullen que no hi haurà renegociació de l’acord de divorci, que qualsevol compromís, declaració i acte unilateral haurà de ser compatible amb la lletra i l’esperit del pacte, que durant l’eventual pròrroga no es podrà negociar la relació futura i que el Regne Unit continuarà sent membre de ple dret, amb els seus drets i obligacions. Els 27 recorden, a més, que si Londres mou les seves línies vermelles podrien reconsiderar el contingut de la "declaració política" sobre la relació futura i que podran revocar l’article 50 en qualsevol moment.

 Londres mentrestant haurà d’actuar durant la pròrroga de forma "constructiva i responsable", sota la premissa d’una "cooperació sincera". En aquest sentit, el Regne Unit s’haurà d’abstenir d’adoptar qualsevol mesura que posi en risc els objectius de la unió, en particular a l’hora de participar en el procés de presa de decisions. "La nostra intenció és que hi hagi garanties polítiques que el Regne Unit no utilitzarà cap mena de trucs per bloquejar la nostre feina. Confio en el que ha declarat Theresa May i no tinc dubtes", ha explicat Tusk.

L’acord també obre la porta que els 27 i la Comissió Europea es puguin continuar reunint a tots els nivells per separat, sense el Regne Unit a la taula, tot i que continuï sent un país membre, per discutir sobre temes relacionats amb la situació després del 'brexit'. Una mena de fórmula per apartar-los de la mesa de negociació per instaurar una espècie d’“estatus de país sortint”, a l’estil dels països que sol·liciten l’adhesió a formats com l’Eurogrup. 

Eleccions europees del maig

Notícies relacionades

Més enllà del paper del Regne Unit durant la pròrroga, lagran línia vermellaés la participació britànica en leseleccions europees, la condició sine qua non per a qualsevol extensió més enllà del 22 de maig, data límit abans dels comicis que se celebren entre el 23 i el 26 de maig. May ha anunciat la seva intenció de celebrar els comicis però el tema continua preocupant els 27.

Fins al punt que si el Regne Unit continua sent membre de la UE quan comencin les eleccions i no ha ratificat l’acord de sortida la seva sortida del club serà automàtica l’1 de juny. Dit d’una altra manera: si Londres incompleix el seu compromís d’acudir a les urnes hi haurà ‘brexit’ caòtic aquell dia. Malgrat la pròrroga, May ha insistit a la seva opinió pública que encara és possible sortir de la UE abans del 22 de maig.