UN DIVORCI COMPLICAT

El Regne Unit demana una pròrroga per al 'brexit' fins al 30 de juny

May intentarà evitar anar a les eleccions europees però reconeix que el país està preparat

zentauroepp47621168 theresa may190405102027

zentauroepp47621168 theresa may190405102027 / MARK DUFFY

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit ha demanat una pròrroga per al 'brexit'  fins al 30 de juny que, si s’accepta, implicaria la participació del país en les eleccions europees. La primera ministra, Theresa May, ha sol·licitat formalment aquesta ampliació en una carta enviada al president del Consell Europeu, Donald Tusk.  

En la missiva, feta pública avui, la 'premier' demana una extensió del termini de validesa de l’article 50 del Tractat de Lisboa –que estableix un període de negociació de dos anys sobre la retirada d’un país comunitari– del 12 d’abril al 30 de juny.

May té esperança que se superi el bloqueig abans de les eleccions europees perquè el Regne Unit no hi hagi de participar però, alhora, ha puntualitzat que el país estaria preparat per presentar candidats a aquests comicis europeus.

"El Regne Unit accepta el punt de vista del Consell Europeu que si el Regne Unit encara fos Estat membre de la Unió Europea el 23 de maig del 2019, estarà legalment obligat a prendre part en les eleccions", escriu la líder conservadora. "És per això que el Govern està fent preparatius legals i responsables per a aquesta eventualitat", afegeix.

A la seva carta, la primera ministra li explica a Tusk els seus contactes amb l’oposició laborista per intentar assolir un acord de sortida que compti amb consens i que, si aquestes converses prosperen, necessitarà "temps" per poder tramitar el pacte al Parlament.

Frustració

May posa èmfasi que el seu Govern continua "determinat" a complir el procés de retirada, després que els britànics votessin en un referèndum el 2016 a favor del 'brexit'. Alhora, la líder 'tory' manifesta la seva frustració per no haver conclòs ja aquest procés, ja que el Regne Unit tenia com a data original de sortida el passat 29 de març.

Notícies relacionades

"És frustrant que encara no hàgim portat aquest procés a una conclusió exitosa i ordenada. El Govern del Regne Unit es manté compromès a fer-ho i continuarà actuant com a Estat membre de la Unió Europea responsable", afegeix. La petició de la primera ministra haurà de ser avaluada i aprovada per unanimitat pels 27 en la seva cimera del dia 10

El Regne Unit té ara com a termini fins al pròxim dia 12 per presentar un nou full de ruta del 'brexit', després que el pacte negociat entre Londres i Brussel·les fos rebutjat tres vegades pel Parlament, o marxar sense cap acord.

Temes:

Regne Unit