SEGURETAT MIGRATÒRIA

El Perú avalua atorgar visats humanitaris als migrants veneçolans

El país andí ha endurit en els últims mesos els requisits d'ingrés

zentauroepp47600491 venezolanos per190402114024

zentauroepp47600491 venezolanos per190402114024 / Mariana Bazo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico/ Reuters

Les autoritats del Perú avaluen atorgar visats humanitaris als ciutadans veneçolans que vulguin ingressar al país en un intent per tenir més control sobre la immigració, que ha afectat al mercat laboral, així com la salut i l'educació al país andí. El nombre de migrants procedents de Veneçuela ha augmentat en els últims anys a causa de la profunda crisi políticasocial i econòmica que viu el país.

El ministre d’Afers Exteriors peruà, Néstor Popolizio, ha indicat que està organitzant una reunió a Lima, la capital del país, entre els diferents ministres de sanitat de l’Amèrica Llatina per analitzar l’impacte de la migració veneçolana a la regió.

Popolizio ha asseverat que dels tres milions de veneçolans que han emigrat del país caribeny des del 2015, uns 700.000 viuen al Perú. "Tenim algunes opcions en avaluació per enfrontar la migració veneçolana en els pròxims mesos", ha explicat.

Entre les noves mesures hi ha "l’establiment d’un visat humanitari [...] que permeti tenir més i millor informació sobre els migrants", en paraules de Popolizio.

Enduriment dels requisits 

Des del passat 25 d’agost  del 2018, el Govern peruà va aprovar una norma per la qual els migrants veneçolans han de mostrar el passaport per poder ingressar al país, tancant així la frontera per a tots els veneçolans que no disposaven de l’esmentat document, la qual cosa ha aconseguit reduir el nombre d’arribades al Perú de 3.000 a 1.300 per dia, segons les xifres de la Superintendència Nacional de Migracions del Perú.

Notícies relacionades

El Perú és el segon país, per darrere de Colòmbia, amb més flux d’arribades de migrants veneçolans en els últims anys. "La migració veneçolana ha tingut un impacte al mercat laboral i en els nostres sistemes de salut educació. És una realitat que les nostres capacitats nacionals per atendre-les estan desbordades", ha afirmat Popolizio. 

Per la seva part, el Govern de Veneçuela ha rebutjat que existeixi un èxode massiu dels seus ciutadans i ha qualificat aquest discurs com un muntatge de l’oposició  per desprestigiar el president, Nicolás Maduro.

Temes:

Perú Veneçuela