DESPRÉS DE 20 ANYS EN EL PODER
Bouteflika dimiteix com a president d'Algèria després de setmanes de protestes
El cap d'Estat Major de l'exèrcit algerià, Ahmed Gaid Salah, ha apressat aquesta tarda a aplicar la solució "constitucional" per sortir de la crisi que travessa el país
zentauroepp47513447 bouteflika190327103615 /
El poble algerià fa història després de la dimissió oficial, ahir, del president d’Algèria, Abdelaziz Bouteflika, que ha estat en el poder vint anys. L’anunci es produeix després de llargues i inèdites mobilitzacions socials en les quals els algerians exigien la seva dimissió i un canvi de règim per a un dels països més rendistes del Mediterrani, gràcies als hidrocarburs, però amb unes bosses enormes d’atur.
«El president ha notificat oficialment al president del Consell Constitucional la seva decisió de posar fi al seu mandat en qualitat del president de la República», va informar l’agència oficial de notícies algeriana, APS. La dimissió del ja expresident ha obert una treva al carrer, però tot indica que els algerians que volen un canvi real de règim no renunciaran a les protestes fins que el país entri en la via democràtica. És necessària “una transformació del sistema de governança i una desaparició dels tres clans que lideren el país: els militars representats per la persona de Gaid Salah, el germà de Bouteflika i els serveis d’intel·ligència”, va declarar a El Periódico, Tahar Houchi, analista polític, que a més va criticar el Govern de transició anunciat pel poder militar i en què "intervenen figures del nucli dur del règim", va afegir.
Bouteflika, de 82 anys, es troba greument malalt des que va patir el 2013 una hemorràgia cerebral que el va postrar en una cadira de rodes. Malgrat el seu estat de salut es va presentar a un cinquè mandat per a les eleccions presidencials previstes aquest mes d’abril que van ser avortades per unes inesperades protestes populars sense precedents des de la independència del país el 1962.
Prolongació en el temps
No només ho han sigut perquè va mobilitzar de manera massiva diferents ciutats alhora, sinó també pel seu caràcter pacífic i la seva prolongació en el temps. Totes les classes socials i, en especial, els més joves van ocupar la primera línia de les mobilitzacions que van començar amb la retirada de la candidatura fantasma de Bouteflika i que han continuat fins ara.
El cap de l’Exèrcit i viceministre de Defensa, Gaid Salah, va manifestar en un comunicat que “no hi ha temps que perdre” en l’aplicació dels articles de la Constitució que permeten la inhabilitació del que fins ara havia sigut el president de la República algeriana per “garantir la gestió dels assumptes de l’Estat en el marc de la legitimeu constitucional”. Gaid es va definir com a «fill del poble» i assumeix una «responsabilitat històrica», en al·lusió a la incerta transició d’Algèria.
L’Exèrcit té un paper capital en el futur polític d’Algèria i el seu cap s’hi va referir: “Les Forces Armades busquen trobar una solució a la crisi que emani exclusivament i estrictament de la seva lleialtat a la pàtria”. De moment, tant la dimissió forçada de B0uteflika com les declaracions fetes pel cap de l’Exèrcit intenten apaivagar temporalment la convulsió social en què està immersa el poble algerià, disposat a continuar mantenint el pols per una reforma cap a la democràcia.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol