EL FUTUR DE LA UE

El Parlament britànic dona llum verda a una nova votació sobre el 'brexit'

May demanarà als diputats que es decideixin sobre el tractat, però excloent la declaració política

Laboristes, unionistes i alguns conservadors anuncien que es pronunciaran en contra

abertran47321699 a handout photograph released by the uk parliament shows bri190312203653

abertran47321699 a handout photograph released by the uk parliament shows bri190312203653 / JESSICA TAYLOR

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May tractarà aquest divendres de rescatar de la tomba una part del seu acord per al brexit. La líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadson, va anunciarun nou debat i votació sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El Govern demanarà als diputatsque votin el tractat de retirada, però excloent la declaració política en què s’estableix el marc de les futures relacions comercials entre la Unió Europea i el Regne Unit.

L’estratègia de presentar un sol element ha permès a la primera ministraesquivar la condició imposada pel president de la Cambra, John Brecow,que només hi hauria una nova votació sobre l’acord, si el text tenia modificacions substancials.

Legalitat qüestionada

Alguns diputats han qüestionat la legalitat de la maniobra, amb molts punts encara foscos dijous a la tarda. Separar les dues parts d’acord pot contravenir la llei de retirada del 2018. Aquesta legislació especifica que el “vot vinculant” –‘meaningful vote’– dels diputats ha de cobrir totes dues parts, el tractat i la declaració. El fiscal general, Geoffrey Cox, va assenyalar, quan li van preguntar a la Cambra dels Comuns, que el que ha proposat el Govern és legal, però va ajornar fins al moment d’obrir el debatfuturs aclariments.  

El tractat de retirada recull els termes després del divorci, com elsdiners per a la UE,elsdrets dels ciutadans europeusi lasalvaguarda per a Irlanda del Nord. Si els diputats ho aproven, el Regne Unit evitaria la possibilitat d’una sortida sense acord el 12 d’abril. En lloc d’això, els britànics podrien deixar la UE el 22 de maig, segons les normes decidides pel Consell Europeu la setmana passada. “Crec que tots estem d’acord en el fet que no volem trobar-nos en una situació en què hàgim de demanar una altra extensió i enfrontar-nos a la potencial petició de participar en les eleccions al Parlament Europeu”,va assenyalar Leadson.

L’acord de retirada ha de ser aprovat tant pel Parlament britànic com per l’europeu, abans que el Regne Unit deixi la UE amb un pacte. Es tracta d’un documentlegalment vinculant,a diferència de la declaració política, que no ho és. Aquesta última estableix de manera molt bàsica les línies generals de les futures converses comercials entre totes dues parts.

Elnou intent de Mayde fer passar l’acord, tot i que sigui parcialment, pot fracassar. Algunsdiputats conservadors i els unionistes nord-irlandesoshi votaran en contra. Els laboristes també han anunciat la seva oposició, tot i que la disciplina de vot no està garantida i en anteriors ocasions alguns d’ells han recolzat el pacte. El responsable laborista per albrexit, Keir Starmer, va explicar que la iniciativa de May implica, “deixar la UE sense cap idea de cap on anem. Això és una cosa inacceptable”. Una altra laborista, Mary Creagh, va descriure el nou anunci de l’Executiu com “un canvi extraordinari i sense precedent dels compromisos adquirits”.    

Data icònica

La nova votació es contempla com l’última carta de May per culminar d’alguna forma la seva implicació en la negociació delbrexit. La sessió es produeix en una data icònica. El 29 de març era el dia de la sortida oficial del Regne Unit de la UE. El “dia de la independència”, com clamaven els defensors del divorci. La situació, avui, és molt lluny de ser una festa. Gairebé tres anys després d’un referèndum ple de bilis i promeses enganyoses, el caos desborda qualsevol previsió. 

Dimecres, May va anunciar que marxava, condicionada a l’aprovació de l’acord. Això fa encara més difícil que els laboristes el votin ara, davant de la perspectiva de tenir en pocs mesos un primer ministre euroescèptic radical al capdavant del govern, comBoris Johnson.  L’exministre d’Exteriors havia acceptat, després de l’anunci de la marxa de May, recolzar el pla, que havia condemnat repetidament i qualificat de vassallatge. Johnson és un dels pretendents al “tron”, igual que l’exministre per albrexit,Dominic Raab, que ha tornat a demanar que la salvaguarda irlandesa es renegociï amb Brussel·les.  

Restaurar l’estabilitat

Notícies relacionades

El brexit s’ha convertit en una ratera de la qual el Govern i el Parlament britànic no saben com sortir-ne. Dimecres, els diputats van ser incapaços d’aconseguir un consens a l’alternativa del pla de la primera ministra, tot i que prometen tornar a intentar-ho dilluns vinent. Regna permanentment la confusió sobre el pròxim gir d’unprocés fallit,tediós, repetitiu, que s’eternitza i del qual es coneix el final per endavant. La història acabarà malament, o molt malament.  

La incertesa que envolta elbrexit, “està costant llocs de treball, inversions i ha fet malbé la nostra reputació”, va assenyalar el director de les manufactures del motor, Mike Hawes, en una trobada a Londres. “Necessitem desesperadament que el Parlament s’uneixi i restauri l’estabilitat”, va afegir. El director general de les Cambres de Comerç, Adam Marshall, va descriure l’estat d’ansietat que regna al món dels negocis. “Les empreses volen tirar endavant i escapar del forat negre del brexit, que mina l’energia, les inversions i la confiança”. El mal segons Marshall ja està fet: “La incertesa està generant una llista creixent de negocis que tanquen i una lletania d’augments en els costos”.