ORDRE EUROPEA

Detingut a Mallorca un nazi alemany que va intentar cometre un atemptat amb bomba

El terrorista s'amagava en una residència de luxe de Calvià

1ce9c9de-d722-428d-a6d3-158ea998c6c1-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts

 La Guàrdia Civil ha detingut a Mallorca un alemany de 28 anys, amb estrets vincles ambl’extrema dreta, reclamat per l’autoritats del seu país per la col·locació d’un artefacte explosiu a la localitat bavaresa de Burglengenfeld el febrer passat, que no va arribar a explotar.

La detenció es va produir el passat 18 de març, en col·laboració amb les autoritats alemanyes, en el marc de l’operació Huestes, per la col·locació de la bomba que no va explotar perquè va ser localitzada de forma fortuïta per un veí de la zona, ha informat aquest dijous l’institut armat en un comunicat.

L’artefacte, de fabricació artesanal, consistia en una barreja de diferents tipus de pólvores, amb pols metàl·lica per augmentar la pressió de l’explosió, i incorporava un vial de vidre amb mercuri que hauria contaminat l’àrea circumdant a l’explosió.

Per aquests fets, l’home va fugir i les autoritats alemanyes van cursar una ordre europea de detenció i entrega.

Davant les sospites que s’hagués traslladat a Espanya, el Servei d’Informació de la Guàrdia Civil va iniciar la recerca i va aconseguir localitzar-lo en un vivenda de luxe a la localitat de Peguera, al municipi mallorquí de Calvià.

S’havia refugiat en una luxosa vila on la seva presència passava inadvertida al’àmplia colònia de ciutadans alemanys de l’illa.

L’ara detingut adoptava mesures de seguretat com ara estar la major part del temps ocult a l’interior de la vivenda per evitar ser detectat.

Només va poder ser detingut durant l’única sortida que va fer, a l’anar a tirar les escombraries a un contenidor pròxim.

El detingut va ser posat a disposició de l’Audiència Nacional, que va decretar el seu ingrés a presó fins a la seva entrega a les autoritats alemanyes.

Ciutadans del Reich

L’home era integrant del col·lectiu radical d’extrema dreta d’ideologia neonazi Ciutadans del Reich (Reichsbürger), que uneix diverses agrupacions i neonazis vinculats a la ultradreta alemanya, i que no reconeixen la legalitat de la República Federal Alemanya, ni les seves autoritats ni les institucions de l’actual Estat alemany, i es neguen a pagar impostos i a fer tasques civils.

Notícies relacionades

Els membres de Reichsbürger tenen una forta inclinació per les armes de foc i han protagonitzat incidents anteriors de conflicte violent amb la policia, fet que suposa un focus principal de preocupació per a les autoritats alemanyes.

Segons la Guàrdia Civil, aquestes veuen "amb creixent preocupació" el ressorgiment dels recolzaments cap a moviments i sectors polítics d’ideologia neonazi, que podrien ocasionar incidents tan tràgics com el recent atemptat contra dues mesquita de Nova Zelanda el passat 15 de març, comès per un ultradretà de nacionalitat australiana, i que va provocar 50 víctimes mortals i mig centenar de ferits.