CRISI EN UN GRAN PAÍS LLATINOAMERICÀ

La crisi econòmica empitjora a l'Argentina amb una nova depreciació del peso

El 31% dels argentins viuen sota el llindar de la pobresa, segons les noves xifres

Macri sospesa si es presenta a la reelecció el pròxim mes d'octubre

zentauroepp47525781 acompa a cr nica  argentina pobreza ame1773  buenos aires  a190328190607

zentauroepp47525781 acompa a cr nica argentina pobreza ame1773 buenos aires a190328190607 / Tono Gil

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La realitat argentina és una pel·lícula que té final anunciat. "Mai hi ha tanta foscor com en el segon abans de fer-se de dia", va dir el president Mauricio Macri, per recomanació dels seus guionistes. En rigor, pertany a la pel·lícula 'Batman, el caballero de la noche', i la diu el fiscal Harvey Dent quan Ciutat Gòtica s’ensorra. Dent es converteix al final en el brivall Dos Caras. Macri no voldria jugar aquest paper. 

Però l’acumulació de problemes, des d’una nova apreciació del dòlar a l’augment de la recessió i la pobresa l’han portat a un escenari impensat. Si fa dos anys, després d’imposar-se en les legislatives, pensava que la seva reelecció era a penes un tràmit electoral, en aquest 2019 inflacionari cada vegada són més els que dubten que es presenti novament com a candidat als comicis de l’octubre. "La gent ha d’aguantar", va demanar ahir, mentre arribaven les pitjors notícies des dels mercats. El Govern de dretes es va iniciar amb un dòlar a 14 pesos i aquesta setmana va perforar els 45 pesos.

L’home que havia pronosticat "pobresa zero" va haver d’escoltar aquesta setmana que el 32% dels argentins viu sota aquesta condició. Havia augurat una "revolució de l’alegria", però es mostra ofuscat en públic. Les coses van de mal en pitjor. L’any passat es va tancar amb una caiguda del PIB del 2,6%, una devaluació del 100% de la moneda nacional i una inflació del 49,3%, xifra només superada a la regió per Veneçuela. Per a aquest 2019 s’espera un retrocés econòmic de l’1,3% i un increment del cost de vida del 32%, en el millor dels casos.

Sense contendents

Setmanes enrere, Macri havia començat en els fets la seva campanya electoral sense contendents a la vista. Mentre Cristina Fernández de Kirchner decideix si,enmig del setge judicial, hi ha les condicions per competir en nom de bona part del peronisme, els principals oponents del Govern són el dòlar, l’atur, els tancaments d’empreses i negocis. L’activitat de la construcció va iniciar l’any amb un ensorrament del 15,7%. La indústria es va desplomar un 10,8% al gener i va acumular nou mesos en baixa.

Les vendes d’automòbils van caure un 58,8%. Renault Argentina va suspendre 1.500 operaris i va paralitzar la seva planta de producció. Honda i Peugeot van fer el mateix. El supermercat Carrefour ja va baixar les cortines de vuit sucursals en els últims 20 dies. "Una vegada més, com fa 75 anys, Coca-Cola torna a confiar en els argentins," celebrava Macri el 2017. Coca-Cola Femsa acaba de demanar un procediment preventiu de crisi per afrontar l’enxiquiment de la seva planta embotelladora. ‘Forbes’, la revista nord-americana de finances va encendre els llums d’alarma: "L’Argentina està a un pas del col·lapse econòmic (de nou)". 

Conflictes al carrer

Notícies relacionades

Més que un any electoral, el que es presagien són mesos de conflicte als carrers. Els docents ja van sortir a protestar i s’espera una al·luvió de conflictes socials i una vaga de la central obrera. Però no sempre les raons del malestar són econòmiques. El moviment feminista va tornar a convertir-se en una al·luvió als carrers i creixen les crítiques al Govern el partit del qual va frenar la llei de despenalització de l’avortament en un país on una nena d’11 anys va donar a llum producte d’una violació perquè se li va negar el dret a una interrupció de l’embaràs.

Macri va assumir el desembre del 2015 amb una acceptació superior el 70%. La seva popularitat està per sota del 30% històric de la franja conservadora en aquest país. La possibilitat que es fracturi la coalició oficial és latent. La crítica del president al passat kirchnerista, descrit com anys d’intensa corrupció, ja no arriba per encomanar una idea de futur. El problema és el present. L’FMI, que va salvar Macri del desastre el 2018, comença a preparar-se per al que pugui venir. L’organisme es va comprometre a "continuar recolzant l’Argentina més enllà dels canvis polítics".

El fiscal contra Kircher, en problemes

<span style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: &quot;times new roman&quot;, &quot;new york&quot;, times, serif; font-size: 16px;">El fiscal Carlos Stornelli va ser secretari de seguretat del Boca Juniors mentre Mauricio Macri era president del principal club de futbol argentí. Amb la seva arribada del Govern es va convertir en el fiscal que tira endavant les causes judicials més espectaculars contra Cristina Kirchner.  Però el seu nom va aparèixer vinculat amb una trama extorsionadora en la qual han confluït espies, policies, magistrats, periodistes, i que va saltar a llum amb l’arrest de Marcelo D’Alessio, un fals advocat que es feia passar per agent de la DEA i la CIA i que es vantava dels seus contactes amb la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich. D’Alessio demanava diners a empresaris a canvi d’evitar-los problemes als tribunals. Les seves comunicacions amb Stornelli eren fluides. El jutge Alejo Ramos Padilla va declarar a Stornelli en "rebel·lia" perquè es va negar a ser interrogat en quatre oportunitats sobre les seves relacions amb el fals advocat. En el Govern estan molt preocupats per la sort de la seva estrella impol·luta.</span>