DOTZE DIES DESPRÉS DE LA MATANÇA DE NOVA ZELANDA

Facebook veta el contingut explícit de «nacionalistes i separatistes blancs»

L'empresa de Zuckerbeg diu que no es pot desvincular dels "supremacistes blancs"

La mesura començarà a aplicar-se la setmana que ve en la xarxa social i a Instagram

muerto

muerto / Mark Baker (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Dotze dies després de la matança a dues mesquites de Nova Zelanda i després de mesos de crítiques i converses amb representants de grups de drets civils i acadèmics experts en relacions racials a tot el món, Facebook ha anunciat aquest dimecres un veto tant en aquesta xarxa social com a Instagram a qualsevol contingut explícit de“lloança, recolzament i representació de nacionalisme i separatisme blanc”.“Està clar que aquests conceptes estan profundament vinculats a grups organitzats d’odi i no tenen cabuda en els nostres serveis”, ha explicat en un post la companyia, que té 2.000 milions d’usuaris i ja prohibia contingut explícit de supremacistes blancs.

La nova mesura es començarà a aplicar la setmana que ve. A partir de llavors, els qui busquin termes vinculats a aquests conceptes o intentin pujar materials seran redirigits a la web de Life After Hate (vida després de l’odi), una organització fundada per antics extremistes que fa tasques d’educació, intervenció i recolzament. 

El "separatisme basc"

En la seva argumentació pública, l’empresa fundada per Mark Zuckerbeg ha explicat que originalment no prohibia el contingut del nacionalisme i separatisme blanc perquè els emmarcava en “conceptes més amplis”entre els quals esmenta, en concret, “l’orgull americà i el separatisme basc”, que assegura que “són una part important de la identitat d’un poble”.Fa dos anys, després de la violència supremacista a Charlottesville, va assentar la distinció en una clarificació de la seva política interna, una cosa que va generar les crítiques d’activistes, experts i historiadors. I, després de les converses recents amb ells, Facebook diu que ha arribat a la conclusió que ja no poden fer la distinció. “D’ara endavant, tot i que la gent continuarà podent demostrar orgull per la seva herència ètnica, no tolerarem lloança o recolzament pel nacionalisme i el separatisme blanc”, prometen.

Notícies relacionades

Segons ha revelat 'Motherboard', que ha entrevistat el director de política antiterrorista de Facebook, Brian Fishman, ara per ara només es prohibiran expressions i continguts explícits, però, no, els implícits o codificats, que segons l’empresa són "més difícils de detectar".

Situat en l’ull de l’huracà també per la retransmissió en directe de la matança a Christchurch en la seva xarxa, Facebook reconeix que“queda molta feina per fer” per ser “millors i més ràpids a l’hora de localitzar i eliminar odi de les plataformes”. Tot i que l’empresa parla de progressos en els últims mesos a escala global, no va ser capaç de frenar la retransmissió i posterior propagació del vídeo de l’última matança i en aquest terreny no anuncia cap mesura concreta.